Eindelijk “klaar”

“Klaar” tussen aanhalingstekens want ben je ooit klaar met een nieuwbouwhuis? Zo goed als klaar dan.
We meldden het al in onze blog van januari dit jaar, de bouw naderde voltooiing. Wat een rollercoaster was het, maar wat gaaf om mee te maken en te zien groeien.

Extra dingen zijn aangepakt zoals een mooie overkapping bij de buitenbar, leuke barkrukken en fitness apparaten voor in de gym. Maar dit is echt stijlen en afwerken. Ook buiten investeerden we nog in wat mooie potten en witte betonnen ligbedden met losse matrassen. Dat wordt heerlijk relaxen.

De aannemer vond zelf dat hij klaar was en tot onze verbazing bleef het soms weken stil terwijl er nog wel wat opleverpunten waren. Je kent het wel, kitranden, kleine beschadigingen of foutjes die nog opgelost moesten worden. Ook was er een hardnekkig probleem met de waterpomp voor het beregenen van de tuin wat maar niet voortvarend werd opgepakt. Jammer dat dit niet vanzelf gaat en je toch regelmatig moet vragen om het echt af te komen maken.

Wijn La Zarza

Onze private label wijnvoorraad slinkt aardig. We drinken zelf af en toe een glas natuurlijk maar vooral onze bezoekers van de tastings en vrienden en kennissen kopen hun flesjes of dozen. We hebben in maart een prachtig evenement gehad waarin we in twee dagen meer dan vijftig bezoekers hebben ontvangen om onze wijnen te proeven. Tijdens het schrijven van deze blog leggen we contacten met bevriende relaties en zelfs lokale restaurants om onze wijn te laten proeven. Wat een kick als onze wijn straks in het dorp op terras of in een restaurant is te bestellen! Wordt vervolgd…

Volop zomer

De zomer is in Spanje al in april losgebarsten met temperaturen richting de 28 graden en vrijwel ieder dag zon. Nu is dat helemaal fantastisch natuurlijk, maar de keerzijde is het gebrek aan regenval. In onze streek en andere delen van Spanje heeft het de laatste 9 maanden veel te weinig geregend, de laatste grote buien waren in september 2022. In Spanje kennen ze geen grootschalige waterzuivering vanuit grondwater zoals in Nederland, maar zijn er grote stuwmeren die water vasthouden. Met regenwater. En je snapt wat er gebeurt als het heel lang niet regent. Misschien dat een regendansje doen helpt. Maar zonder gekheid, in Zuid-Spanje en met name Andalusië beginnen al tekorten te ontstaan. Het aanleggen van extra stuwmeren gaat traag en zal nog even duren. Ook hier dus, net als in de rest van de wereld, klimaatverandering en zuinig zijn met water. Op het moment van schrijven van deze blog valt er dan eindelijk op zaterdagavond een buitje. Toch eens wat vaker dat regendansje doen.

Het water dat we in huis gebruiken gaat bij ons naar een tank van vijfduizend liter en daarmee kunnen we wekelijks de tuin beregenen. Dit helpt zeker, zo gebruiken we iedere liter twee keer.

Dat het droog is merken we dus ook aan de tuin. Gelukkig slaan alle planten goed aan, maar de grote Arbequina olijfbomen op de oprit hebben we meer water gegeven. Met een aanpassing aan de sproeikoppen en uitbreiding van de tijdsduur zou het goed moeten komen. Van de grootste dertig bomen waren er vier die hun blad lieten vallen en die krijgen nu meer water. In het eerste jaar, en dat is nu, moeten ze wortelen en letterlijk voet aan de grond krijgen. Alle planten zijn inheems en groei, bloei, bewateren en ziektes, het is totaal anders dan in Nederland. We hebben nu contact gelegd met een Spaanse tuinman en deze zal het maandelijks onderhoud voor zijn rekening nemen. Met name de fruitbomen en dus de olijfbomen moeten we het eerste jaar goed in de gaten houden.

Foto’s zeggen meer dan woorden

We realiseerden ons dat we tijdens de bouw honderden foto’s hebben gemaakt van de vorderingen. Maar nu alles af is vragen veel mensen naar het eindresultaat. Omdat foto’s meer zeggen dan duizend woorden hebben we een professionele reportage laten maken door Yvonne Raaijmakers van Casa Vastgoedstyling en in deze blog vind je de link naar de foto’s.

Thuiskomen in Spanje

Mei is voor ons een drukke maand met veel bezoeken van vrienden, kennissen en familie. Ook oude jeugdvrienden komen langs, zakenrelaties, we zijn overweldigd door de grote belangstelling. Samen genieten!

Dat doen wij ook, van de mooie natuur en de mooie bodega’s bijvoorbeeld. Inmiddels hebben we er al meerdere bezocht en vertellen we je er graag over.

Culinair schrijven

Inmiddels volgt Diane een cursus culinair en wijnschrijven bij Volkskrant journalist Onno Kleyn. We merkten vooral bij het bedenken van teksten voor op ons wijnlabel hoe moeilijk het is om een goede (wijn) tekst kort en bondig neer te schrijven. Het wordt al snel wollig. Ook recepten duidelijk omschrijven lijkt soms makkelijker dan het is. Dus de keuze om een cursus hierin te volgen was snel gemaakt. En ik merk dat ik het ontzettend leuk vind om te doen. De eerste opdracht was niet erg succesvol, het gebrek aan ervaring was leesbaar. Gelukkig waren de twee volgende opdrachten wel goed bevonden. Binnenkort zal ik mijn werkstukken ook op de website zetten en delen op social media.

Link naar de fotoreportage van onze Casa!

Hasta pronto!
Saludos y un beso,
Diane & John