Onze Arbequina olijfbomen

Herkomst

De naam komt van het dorp Arbeca in de regio Lerida in Les Garrigues, Catalonië. Volgens de legende bracht de hertog van Medinaceli, die leefde in het kasteel van Arbeca, de olijf mee van zijn reis uit Palestina in de zeventiende eeuw. Deze olijf wordt beschouwd als een van de beste in de wereld, zowel voor de productie en de consistentie als de kwaliteit van de olie. De olijven zijn klein, rond, symmetrisch en zwart van kleur bij volledige rijping. Ze zijn bestand tegen vorst en passen zich goed aan de verschillende klimatologische omstandigheden van klimaat en bodem aan. Hierdoor wordt de Arbequina erkend als een van de beste rassen om olie te winnen. 

Oogst

De olijf wordt normaal gesproken halverwege november geoogst. De oogst is als gevolg van het kleine formaat van de olijf duur, de olijven moet handgeplukt worden. Deze soort is niet geschikt voor de mechanische pluk (het schudden van de boom) doordat de olijf niet zwaar genoeg is en de boom veel hangende takken heeft. 

Smaak

De olijf produceert uitmuntende oliën met een delicaat aroma, met hints van citrus en een licht zoete smaak. Hij is bovendien bijzonder aromatisch, met fruitige noten van banaan, appel en amandel. Ondanks zijn kleine formaat wordt de Arbequina ook gebruikt als tapa.

Verkrijgbaarheid

Doordat we nu 29 volwassen olijfbomen hebben (en bijna 100 jonge) verwachten we ieder jaar in november in onze wijnwinkel de olijfolie volop te kunnen aanbieden. Waarschijnlijk verkrijgbaar in flessen van 500 ml, naturel of met een infusie van kruiden en/of citroen. Ideaal om koud te gebruiken in salades, fine dining gerechten of een borrelplank. We houden jullie op de hoogte!

Saludos y un beso,
Diane & John