Focaccia
6 tot 8 personen
Moeilijkheidsgraad ☑️☑️

Heerlijk bij een borrelplank, als voorafje of bij een heerlijk zelfgemaakt soepje. Varieer met de ingrediënten en maak er je eigen signatuur focaccia van.

Ingrediënten:

500 gram tarwebloem
340 ml water
30 gram bakkersgist of 15 gram gedroogde gist
15ml olijfolie
15 gram zout

Voor het kruidenmengsel:

25 ml olijfolie
2 teentjes knoflook
Rozemarijn en/of tijm
Chilipepertje
15 gram zongedroogde tomaten
Grof zeezout

Plastic bak
Plastic folie
2 ingevette bakblikken (30*25)

De oven voorverwarmen op 240 graden, let op bij inschieten terug naar 200 graden!

Werkwijze:

De ingrediënten voor het deeg mengen en kneden, het zal nog wel relatief slap zijn. Leg het voorzichtig in een met olie ingesmeerde plastic bak/afwasteiltje. Afdekken met plastic en op een warme plek laten rijzen. (Ik zet mijn deeg altijd in de oven met het lampje aan, dan is het precies een graad of 30. Ik zet er ook altijd een kopje kokend water in voor het vochtgehalte).
Als je deeg in volume is verdubbeld, meestal na een minuut of 45, vouw je het 2 keer in de lengte en 2 keer in de breedte. Hierdoor ontstaan lagen in het deeg.
Laat het deeg nog 10 minuten rijzen en verdeel in twee stukken. Plaats de stukken in de ingevette bakblikken. Vouw nogmaals zoals hiervoor beschreven.
Meng de ingrediënten voor het kruidenmengsel. Maak met je vingers deukjes in het deeg door het iets in te duwen. Verdeel het kruidenmengsel over het deeg. Zorg dat alles goed bedekt is.
Laat het deeg nogmaals 45 minuten tot 1 uur narijzen.
Bakken op 200 graden, 40 minuten.

Tip:

Je kunt naar hartelust variëren met de ingrediënten, bijvoorbeeld olijven, stukjes chorizo, ham, kaas. Leef je uit en geniet van dit heerlijke brood!