Harissa
+/- 12 porties
Moeilijkheidsgraad ☑️
Hot ‘n Spicy!
Een lekker pittige pasta, afkomstig uit de Marokkaanse en Tunesische keuken. Wij gebruiken harissa heel graag in combinatie met homemade mayo en/of yoghurt om er een heerlijke dip van te maken. Superlekker bij onder andere Padron pepers. Je kunt het ook heel goed als sambal gebruiken, dus om je gerechten op smaak te brengen.
Bewaar ze in een goed gesteriliseerde pot dan is de harissa afgesloten tot 2 maanden te bewaren in de koelkast. Ook leuk om cadeau te geven!
Ingredienten
10 rode pepers, kleingesneden. Je kunt eventueel de zaadlijsten verwijderen als je niet van heel pittig houdt.
1 geroosterde paprika, mag uit een pot zijn, klein gesneden
6 tenen knoflook, fijngesneden
1 sjalotje, gesnipperd
½ el zout
1 citroen, het sap van een halve citroen
5 el olijfolie
1 klein blikje tomatenpuree
1 tl suiker
Specerijen
1 tl anijszaad
1 tl komijnpoeder
1 tl korianderzaad
½ tl gerookt paprikapoeder
½ tl Ras el Hanout
Werkwijze
Rooster de specerijen in een droge koekenpan. Doe ze daarna in een vijzel met het zout. Heb je geen vijzel dan kun je ze ook in een foodprocessor fijn malen.
Fruit de pepers, knoflook, het sjalotje zachtjes aan in een koekenpan. Voeg na 3-5 minuten de tomatenpuree toe en laat 2 minuten meebakken.
Doe de aangebakken ingrediënten in een foodprocessor of blender. Voeg de paprika, de specerijen, de olijfolie en de suiker en draai zo glad als je zelf wilt. Breng op smaak met citroensap.
Doe de harissa in de gesteriliseerde pot en laat afkoelen. Bewaar in de koelkast.