Leche Merengada

4-8 personen

Moeilijkheidsgraad ☑️☑️

 

Dit verfrissende drankje wordt in Spanje vaak gedronken op warme dagen, je zou het kunnen zien als een kruising tussen een milkshake en een ijsje.
Echt súperlekker!

Ingrediënten

Voor 4 grote glazen of 6 tot 8 kleinere glazen heb je nodig:
1 grote, liefst biologische, citroen
2 zakjes vanillesuiker
600 ml volle melk
1 kaneelstokje
Kaneelpoeder voor de afwerking

Werkwijze

Met een dunschiller of een mesje snijd je eerst de citroenschil eraf. Deze voeg je toe aan de melk. Verwarm de melk 25 minuten met daarin de brede maar dunne citroenschillen en het sap van een halve citroen, de suiker en het kaneelstokje. Verwarm de melk tot tegen de kook aan, langer dan 25 minuten mag maar niet korter. De kaneel en de citroenschillen geven hun smaak af (dit heet infuseren). Laat het geheel afkoelen. Na het afkoelen verwijder je het kaneelstokje en de citroenschillen.

Maak in een andere kom Italiaans kookschuim van 3 eiwitten.
Doordat je hete suikersiroop toevoegt aan de eiwitten, worden deze gekookt en dat vinden wij persoonlijk veiliger voor de gezondheid. Je kunt natuurlijk ook een flesje eiwitten kopen. Dit is gepasteuriseerd en zo speel je helemaal op safe. Ga dan uit van 100 gram eiwit.
Zorg dat je kom en je garde of mixer volledig vetvrij zijn.

Ingrediënten Italiaanse meringue

3 eiwitten of 100 gram eiwit
225 gram suiker
65 ml water
snufje zout
Extra nodig: kookthermometer

Houd 25 gram suiker apart. Doe de eiwitten met de 25 gram suiker en het zout in de kom, nog niet opkloppen. Kook de rest van de suiker met het water totdat de temperatuur 110 graden is. Een kookthermometer is dus een must. Wanneer de suikersiroop 110 graden is ga je de eiwitten opkloppen op de hoogste snelheid. De suikersiroop heeft dan de temperatuur van 118-120 graden bereikt als het goed is. Zet de mixer op de laagste stand en giet de suikersiroop in een dun straaltje op de eiwitten terwijl de garde op de laagste stand klopt. Giet langs de kant van de kom en niet op de garde anders slingert je suiker in het rond. En de siroop is erg heet dus pas op! Laat de meringue ”koud kloppen”, dit duurt wel een paar minuten. Voel regelmatig aan de kom of deze al afkoelt. Wanneer je ziet dat het schuim mooi stevig en glanzend wordt kun je de mixer afzetten.

Meng de beide delen (afgekoelde volle melk) en het kookschuim, maar niet meteen alles. Doe dit langzaam, rustig en houd het luchtig dus klop niet te lang. Gebruik bij voorkeur een garde, zo houd je de lucht er mooi in. Het makkelijkste is om het in een grote kom te mengen. Wanneer het een mooi geheel is zonder klontjes giet je het in een mengbeker of litermaat. Je verdeelt het dan makkelijker over de glazen of coupes.

Zet het mengsel tenminste twee uur in de koelkast. Haal vlak voor het serveren uit de koeling en verdeel over de glazen.
(Een tip, zet je koelkast altijd op 4 graden. Je voedsel blijft veel langer vers dan bij 7 graden).
Nóg lekkerder is het om na het koelen in de koelkast het mengsel ook nog een half uur in de vriezer te plaatsen. Dus net voordat je gaat opdienen. Het glas waarin je het gaat serveren kun je eventueel nog in de vriezer plaatsen zodat het extra koel blijft.
Gebruik een vleugje kaneelpoeder voor de finishing touch.

Varieer de smaken met sinaasappel, passievrucht of ananas in plaats van citroen. De mogelijkheden zijn eindeloos!