Feest stol

6-8 personen

Moeilijkheidsgraad ☑️☑️

Deze met amandelspijs gevulde stol kan eigenlijk altijd maar vooral met de feestdagen is ie heerlijk bij de koffie, bij een koffietafel of high-tea.
Met kerstmis mag de vulling traditioneel 130% zijn, dat verwijst naar de overvloedige tijd die kerst is. Bij andere feestdagen mag dit 100% zijn. De percentages worden berekend over de bloem. In het recept heb ik 100% aangehouden. Je kunt ook variëren met alleen rozijnen, een mix van rozijnen, gedroogde abrikozen of gedroogde cranberries. De noten kun je natuurlijk ook vervangen of weglaten

1 dag van tevoren:

275 gram rozijnen, geweekt in warm water en een nacht gedroogd

350 gram bloem

25 gram verse gist of 7 gram gedroogde gist

35 gram witte basterdsuiker

7 gram zout

Rasp van 1 citroen, clementine of sinaasappel

30 gram roomboter

30 gram margarine

175-185 ml water

75 gram noten, ongebrand en ongezouten

350 gram amandelspijs, kant en klaar of zelfgemaakt (zie recept). Dit kun je ook eventueel een dag van tevoren maken.

Verder nodig:

Boter, gesmolten om de stol mee te bestrijken na het bakken

Poedersuiker

Werkwijze:

Meng alle ingrediënten, behalve de rozijnen en de noten, door elkaar. Begin met 175 milliliter water en voeg eventueel wat meer water toe wanneer het deeg te droog is.

Kneed het deeg met de hand of met de keukenmachine.

Het deeg is goed wanneer je er een dun vliesje van kan trekken.

Leg het deeg op een bebloemde werkbank. Steek het deeg open en meng er de rozijnen en noten doorheen. Zorg dat de rozijnen goed in het deeg verwerkt zijn. Als ze aan de buitenkant blijven zitten heb je kans dat ze in de oven hard en zwart worden. Verdeel het deeg in twee stukken en maak er twee bollen van. Laat het deeg onder een schone theedoek of deegkleedje 45 minuten rijzen.

Rol het deeg, dat is gerezen, uit op een bebloemde werkbank tot een ovale vorm van ongeveer 1,5 cm dik.

Leg de spijs er in een rol in over de lange kant, net iets boven het midden. Klap het deeg over de spijs heen en druk het goed aan.

Bestrijk het deeg met opgeklopt ei. Laat dit deeg op de bakplaat 60 minuten rusten.

Bak het brood op 180 C° in de voorverwarmde oven voor 35 minuten.

Haal het brood uit de oven en bestrijken gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker.

Als je de stol invriest laat je de boter en poedersuiker achterwege.

Amandelspijs voor twee stollen

150 gr amandelen, gemalen. Ik gebruik meestal amandelmeel

150 gr suiker

½ tot 1 heel ei

Meng de ingrediënten in een staafmixermolentje tot een kleverige massa ontstaat. Begin met een half ei, wanneer de amandelspijs nog te droog is kun je meer ei toevoegen. Verdeel in twee delen en rol er “pilletjes” (worstjes) van. Bewaar in huishoudfolie in de koelkast tot gebruik.