Feest stol
6-8 personen
Moeilijkheidsgraad ☑️☑️
Deze met amandelspijs gevulde stol kan eigenlijk altijd maar vooral met de feestdagen is ie heerlijk bij de koffie of bij een koffietafel of high-tea.
Met kerstmis mag de vulling traditioneel 130% zijn, dat verwijst naar de overvloedige tijd die kerst is. Bij andere feestdagen mag dit 100% zijn. De percentages worden berekend over de bloem. In het recept heb ik 100% aangehouden. Je kunt ook variëren met alleen rozijnen, een mix van rozijnen en blanke rozijnen, gedroogde abrikozen. De noten kun je natuurlijk ook vervangen of weglaten.
Ingrediënten:
350 gram bloem
25 gram verse gist of 13 gram gedroogde gist
35 gram witte basterdsuiker
7 gram zout
Rasp van ½ citroen (in de wintertijd is de rasp van clementines of sinaasappels ook heerlijk)
30 gram roomboter
30 gram margarine
210 ml water
275 gram rozijnen, geweekt in warm water en winddroog
75 gram noten, ongebrand en ongezouten
Boter, gesmolten om het deeg mee in te smeren
Poedersuiker
100 gram spijs, kant en klaar of zelfgemaakt (zie recept)
Werkwijze:
Meng alle ingrediënten, behalve de rozijnen en de noten, door elkaar.
Kneed het deeg met de hand of met de keukenmachine. (Ik gebruik een Kitchen Aid).
Het deeg is goed wanneer je er een dun vliesje van kan trekken.
Leg het deeg op een bebloemde werkbank. Steek het deeg open en meng er de rozijnen en noten doorheen. Zorg dat de rozijnen goed in het deeg zitten. Als ze aan de buitenkant blijven zitten heb je kans dat ze in de oven hard en zwart worden. Verdeel het deeg in twee stukken en maak er twee bollen van. Laat het deeg onder een schone theedoek of deegkleedje 15-30 minuten rijzen. Kneed het amandelspijs.
Rol het deeg, dat is gerezen, uit op een bebloemde werkbank tot een ovale vorm van ongeveer 1,5 cm dik.
Leg de spijs er in een rol in, net iets boven het midden. Klap het deeg over de spijs heen en druk het goed aan (“dikke lip”).
Bestrijk het deeg met opgeklopt ei. Laat dit deeg op de bakplaat weer 30 minuten rusten.
Bak het brood op 200gr in de voorverwarmde oven voor 35 minuten.
Haal het brood uit de oven en bestrijken gesmolten boter en bestrooi (na het afkoelen) met poedersuiker.
Als je de stol invriest laat je de boter en poedersuiker achterwege.
Amandelspijs
75 gr amandelen, gemalen. Ik gebruik meestal amandelmeel
75 gram suiker
25 gr (=½ ) ei
Eventueel kun je er nog een beetje rasp van citroen doorheen doen.
In een staafmixermolentje mixen tot een kleverige massa ontstaat.
In huishoudfolie in de koelkast bewaren tot gebruik.
Eet smakelijk!