Pipirrana, Spaanse frisse salade
3 tot 4 personen
Moeilijkheidsgraad ☑️

Dit is een eenvoudige salade die je regelmatig in Spanje geserveerd krijgt. Je zult versteld staan hoe verfrissend en lekker deze is. Je maakt de salade binnen 20 minuten. De salade is in de koelkast 2 dagen houdbaar en wordt lekkerder als je de dressing even laat intrekken voor het serveren.

Ingrediënten

2 rode paprika’s
4 rijpe flinke trostomaten
2 groene paprika’s
1 teen knoflook
1 rode ui
Sherry azijn 1-2 eetlepels
Olijfolie extra vergine 3 eetlepels
Zout en peper
Platte peterselie (fijngehakt)

Werkwijze

Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s. Snijd de paprika’s in kleine blokjes van een halve centimeter en doe dit zo gelijkmatig mogelijk. Dit heet brunoise.
Doe hetzelfde met de tomaten. Als je het perfect wilt uitvoeren verwijder je het waterige vruchtvlees en de kleine zaadjes uit de tomaten. Dit gaat het makkelijkste door de tomaten in maantjes te snijden en dan met een scherp mesje langs het vruchtvlees snijden.
Maak de ui schoon door de schil te verwijderen en snijd deze zeer fijn, veel kleiner dan de halve centimeter van de groenten. Doe hetzelfde met het teentje knoflook.
Voeg dit toe aan de tomaten en de paprika’s in een kom of schaal.

Meng de olijfolie met de sherry azijn, peper en zout en de peterselie. Meng de dressing met de groenten. Laat dit minstens 30 minuten afgekoeld intrekken. Serveer de salade licht gekoeld als bijgerecht of lunchgerecht.

Variatietip:

Het is erg lekker om gegrilde inktvis, olijven of tonijn toe te voegen. In Spanje worden ook vaak partjes hardgekookte eieren toegevoegd. Eet de salade met brood en boter, het is lekker om de dressing met je brood op te dippen.
Indien je alle ingrediënten verdubbelt kun je 2 of 3 dagen eten van de salade en hij wordt alleen maar lekkerder in de koelkast.

Wijntip:

Een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland smaakt heerlijk bij deze salade.