Recept Indonesische Pompoensoep

6 personen

Moeilijkheidsgraad ☑️☑️☑️

Een heerlijke romige en iets pittige soep.

Ingrediënten voor de boemboe:

1 kleine ui, gesnipperd
4 teentjes knoflook, gehakt
2 tl sambal oelek
10 g trassi
1 stuk gemberwortel van 1 cm
1 stuk laoswortel van 1 cm
1 tl ketoembar
1 tl djinten (komijnpoeder)
1 tl serehpoeder
snufje kentjoerpoeder (galanga)
1 tl peper
2 tl zout
1 el ketjap manis
25 g santen, fijngehakt
sap van ½ citroen
zonnebloemolie

Ingrediënten voor de pompoen soep:

1 flespompoen
1,5 liter bouillon (Mag van een bouillonblokje of vers gemaakt, ik gebruikte kippenbouillon. Je kunt voor een vegetarische variant ook groentebouillon nemen. Laat dan ook de trassi weg uit de boemboe).
1 stengel sereh, in 3 stukken.
3 kafir limoen blaadjes (jeruk purut, gedroogd of vers. Te koop bij de toko).
1 daon salam blad (indonesisch laurierblad, gedroogd of vers. Te koop bij de toko).
200 ml kokosmelk
2 à 3 bos uitjes, in schuine ringetjes
eventueel pompoenpitjes, geroosterd
eventueel een Spaans pepertje, in ringetjes
peper en zout naar smaak

Werkwijze:

Maak van alle ingrediënten voor de boemboe een pasta in de keukenmachine of vijzel.
Bak de boemboe in olie tot hij wat gaat kleuren en indikt, dit duurt ongeveer 7-8 minuten.

Snijd de pompoen in blokjes, bij een flespompoen kun je de schil gewoon meekoken.
Verwijder de pompoenpitjes, deze kun je roosteren en als topping op de soep gebruiken voor je deze serveert.

Voeg de pompoen toe aan je boemboe en laat 2-3 minuten meebakken.
Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
Kneus het witte gedeelte van de sereh door met de bovenkant van je mes (het niet-scherpe deel dus) zachtjes op de sereh te tikken zodat deze licht gekneusd wordt. De smaken komen zo beter vrij.
Voeg de sereh, jeruk purut en daon salam blaadjes toe aan de soep.
Zet de soep op laag vuur en laat zachtjes koken tot de pompoen gaar is.

Verwijder dan de sereh, jeruk purut en daon salam blaadjes.
Pureer de soep en voeg de kokosmelk toe. Verwarm de soep nog even goed door.
Schep de soep in de borden en garneer met de bosuitjes en eventueel pompoenpitjes.
Hou je van lekker pittig, voeg dan nog wat extra pepertjes toe.

TIP 1: Je kunt boemboe prima in wat grotere hoeveelheden maken en in kleine porties invriezen. Zo heb je altijd een lekkere basis op voorraad voor een heerlijke soep of nasi bijvoorbeeld.

TIP 2: De sereh en blaadjes kun je ook invriezen.

TIP 3: Als je (een gedeelte van) de soep in gaat vriezen, kun je de sereh en de blaadjes weer terug in de soep doen. Ze geven dan nog meer smaak af. Wel even verwijderen voor je gaat eten natuurlijk.

Selamat Makan, eet smakelijk!