Recept Spaanse Tortilla
6 tot 8 personen

Moeilijkheidsgraad ☑️☑️

Een tortilla is gemaakt van een paar ingrediënten, is typisch Spaans en smaakt ontzettend lekker (gekoeld) als lunch of als tapas in kleine blokjes. Er is echt maar 1 goede manier om deze te maken en dan lukt het altijd. Maak niet minder dan in dit recept is aangegeven, je kunt de tortilla twee dagen in de koelkast bewaren. Daar wordt hij alleen maar lekkerder van.

Ingrediënten

Aardappelen vastkokende (800 gram of 4-5 grote aardappelen)
Zonnebloemolie (250 ml)
Zout en peper naar smaak
6 eieren
Fijngehakte platte peterselie
1 grote ui

Werkwijze

Schil de aardappelen, snijd deze in schijfjes van maximaal 1 centimeter dik en halveer deze. Dit hoeft niet precies gelijk, het wordt een rustiek gerecht. Verwarm de olie op middelhoog vuur. Bak de aardappelen 10-12 minuten tot ze heel lichtbruin beginnen te worden, maar ga niet te ver door. Halverwege het bakken voeg je de grof gesnipperde ui toe. Deze mag namelijk ook niet bruin worden. Gebruik hiervoor een grote pan met een opstaande rand. Een anti-aanbak of stalen pan is prima (26-28 cm).
Breek in een aparte ruime schaal de 6 hele eieren met ruim peper en zout en de fijngehakte peterselie. Ben niet te voorzichtig met peper en zout.

Na het bakken van de aardappelen laat je deze even 10 minuten afkoelen en uitlekken op een keukenpapier. Haal de aardappelen makkelijk uit de pan met een draadspaan of schuimspaan. Laat een beetje van de olie in de pan zodat de bodem een klein laagje heeft. Meng na het afkoelen de aardappelen voorzichtig met het eiermengsel en laat dit weer minstens 10 minuten staan. Je zult merken dat de aardappelen het eiermengsel opzuigen, maar het blijft soepel. Het is niet erg dat de aardappelen soms breken. Zet het vuur onder de pan weer aan. Nu kun je het eier-aardappel-mengsel terug in de pan doen. Bak de tortilla nog 10 minuten op laag vuur. Je kunt de tortilla van de randen met een houten spatel of lepel terugduwen zodat je de traditionele rand krijgt (zie foto).

Wanneer de tortilla is gebakken (hij moet stevig aanvoelen), neem je een ruim bord dat groter is dan je pan. Zet dit bord bovenop op de pan en draai deze om. Keer de tortilla om op dit bord zonder te breken. Schuif de tortilla terug in de pan. Daarna bak je de tortilla nog een keer (5 minuten) aan de andere zijde in de pan.

Je kunt de tortilla in punten snijden of blokjes (tapas).

Variatietips:

Gebruik zoete aardappelen in plaats van gewone en wat kaas als topping.
Je kunt ook groenten zoals prei, groene asperges toevoegen zodat je tortilla totaal anders wordt en geschikt is als een volwaardig vegetarisch gerecht.

Wijntip:

Een glas Cava is heerlijk bij de tortilla, zeker wanneer je deze als onderdeel van een tapasmenu eet.