De laatste keer…

Bijna dan, want dit is het laatste retourtje Eindhoven-Alicante. Op 6 januari 2022 is het een enkele reis. Een vreemd maar ook heel fijn gevoel. We zijn er helemaal klaar voor!

Kleine verhuizing

Omdat we de eerste maanden een appartement huren hadden we bedacht dat het wel fijn is om sommige dingen al in Spanje bij ons te hebben. Zoals bijvoorbeeld onze eigen koffiemachine. Dus hebben we een transporteur gevonden die alvast 3m3 naar Spanje kan vervoeren. Dat transport kwam een maandje eerder dan gepland maar aangezien we er nu toch een week zijn paste dat prima. En hebben we nu ons appartementje al verder ingericht met onze eigen spulletjes. Feels like home!

De bouw is begonnen!

In afwachting van de bouwvergunning bij de gemeente hebben we al wel toestemming van ze gekregen om te starten. Dat is top en dus zijn ze drie weken geleden begonnen met het schoonmaken van het perceel. Inmiddels zijn ze al aan het opmetselen en is de fundering van het hoofdgebouw gestort en uitgehard. We zijn blij te zien dat het zo vlot verloopt.
De aannemer geeft aan dat het hoogteverschil in de breedte van het perceel van 2 meter toch iets te fors is. Hij stelt voor er een meter van te maken. Genoeg voor verloop van overtollig water naar de zijkant. Dat houdt in dat er nog wat grondverzetmachines moeten komen, maar dat werkje is binnen een dagje gepiept. Tegelijkertijd kiezen we dan toch maar voor een volledige nieuwe aanplant van de boomgaarden aan weerszijden van de oprijlaan met olijfbomen, fruitbomen, etc. De bestaande amandelbomen zijn jaren niet gesnoeid of bemest en zeker 50% is er zeer slecht aan toe. Door ze weg te halen kunnen we alles qua aanplant nog zelf kiezen en wordt de bewerking van grond makkelijker voor de aannemer en later ook voor de tuinman.

We gaan er vanuit dat we volgend jaar in december de kerstboom kunnen zetten. Ons streven is om er zelf al te kunnen wonen per 1 augustus 2022. Dan is het wellicht nog niet helemaal klaar maar is ons eigen woongedeelte voor de zomervakantie al wel bewoonbaar. Fingers crossed!

Bezoek aan de bouwplaats

De dag na aankomst hebben we meteen een afspraak met de aannemer op de bouwplaats. Ze zijn druk aan het werk met de steunpilaren en knippen van bewapening voor het beton. Het doet ons goed te zien hoe ver ze inmiddels al zijn. We gaan ook nog even kijken bij een ander project van de aannemer waar we eerder ook al mochten bezichtigen. De aannemer laat verschillende details zien, zoals robuuste trappen van Spaans hardsteen. Extra dik en met mooie gefreesde randen. Dat spreekt ons wel aan. Wij kiezen voor echte Spaanse tegels en geen import.

Winter in Spanje

Het weer is de eerste dag wat fris en er staat een straf windje. We zijn blij dat we dit jaar in alle seizoenen in Spanje zijn geweest. In het binnenland waar wij gaan wonen kan het in de wintermaanden, zeker in de nachten, frisser zijn en meer waaien dan aan de kust. Dus dat is zeker iets om rekening mee te houden met bijvoorbeeld onze veranda, de zitplaatsen en knusse hoekjes die we willen realiseren.

Vanaf donderdag is het wel iedere dag strak blauw geweest met een middag temperatuur van 16 tot 18 graden in de schaduw. Niet slecht voor december en we horen dat in Nederland er natte sneeuw valt. We hebben nog geen zin om deze korte week thuis te gaan koken dus iedere dag zoeken we een fijne plek uit om uitgebreid te lunchen. In een van onze favoriete tentjes herkennen ze ons al en worden we bij binnenkomst begroet met een enthousiast: ¡Hola Chicos! Dos cortados? Geweldig toch?!

Ook doen we ons natuurlijk weer tegoed aan het goede Spaanse leven. Het kerst seizoen wordt hier officieel geopend met muziek, zang en een mooie toespraak van onder andere de burgermeester. Zolang het in Castellano (algemeen beschaafd Spaans) is kan ik het redelijk goed volgen. Ze spreken hier ook Valenciaans dialect. Daar kunnen we nog niet echt chocola van maken. Er is warme chocomelk en koekjes voor iedereen. De kerstverlichting wordt aangedaan en de kerststal onthuld. Heel leuk om mee te maken.

Uitzoeken van tegels

Ook in Spanje gaan de prijzen van onder andere stenen en dakpannen flink stijgen in januari volgend jaar. De aannemer waarschuwt ons tijdig en geeft advies hoe we dit kunnen managen. Die stijgende prijzen in Spanje hadden we liever niet, maar het komt ook niet onverwacht. We besluiten alvast zoveel mogelijk tegels uit te zoeken zodat deze nog dit jaar tegen de oude prijs besteld kunnen worden. We weten gelukkig al lang wat we willen omdat we voorwerk hebben gedaan. Dus we zijn er eigenlijk ook zo uit. De belangrijkste tegels voor het hoofdgebouw en de appartementen leggen we door in de veranda en ook boven bij ons appartement. Het is een prachtige matte tegel licht taupe/grijs met karakter en een matte finish. De maat is 75X75 cm dat is mooi van grootte vinden wij. John kiest mooie glanzende olijfkleurige tegeltjes voor boven de aanrechtbladen en we willen af en toe wat accenten aanbrengen met Moorse tegels en tegels met voelbare houtnerf. De tegelverkoper komt erbij en geeft aan dat het in totaal zal gaan om meer dan 15 pallets vol met tegels. Alles bij elkaar wordt er meer dan 400 vierkante meter gelegd. Met de zwembad tegels erbij wordt het 600 meter. Ongelooflijk. Over het zwembad gesproken, je ziet veel blauwe tegels in zwembaden. Wij kiezen voor een mix in meerdere kleuren van lichtgroen tot donkergroen, met zeegroene accenten. Het ziet er erg mooi uit als we dit mogen zien bij een andere locatie. Fris en anders dan anders, echt tropisch!
We zijn heel blij met onze keuzes en krijgen er ook veel energie van. De aannemer stelt ons gerust over de andere materialen zoals de dakpannen. Hij heeft geanticipeerd door vorige maand 4 vrachtwagens vol met stenen en dakpannen te bestellen tegen de oude prijzen. Hiervan kunnen wij gelukkig profiteren. We schatten in dat nieuwbouw in 2022 en 2023 ook in Spanje fors duurder gaat worden, wij lijken dit grotendeels net voor te zijn omdat we maanden geleden al veel hebben vastgelegd en nu al hebben besteld. En de aannemer denkt mee door zijn opslag vol te zetten met stenen en dakpannen.

Inschrijven in de gemeente

Verder brengen we een bezoek aan de gemeente om ons in te schrijven, de zogenaamde Padron. Natuurlijk krijgen we weer formulieren mee om in te vullen. Dit doen we en de volgende dag gaan we ze inleveren bij het gemeentehuis. Alles in orde, normaal gesproken krijgen we de volgende dag de documenten maar nu is het vrijdag. En maandag is een feestdag. Die ik overigens, ondanks mijn goede research naar Spaanse Nationale en regionale feestdagen, helaas heb gemist. Dinsdag is de medewerker van het gemeentehuis jarig dus dan werkt hij niet en woensdag is weer een feestdag! Dus wordt het donderdag. Helaas zijn wij dan weer terug in Nederland maar hij zegt het op te sturen via de mail. Het officiële document kan ik dan in januari volgend jaar ophalen.

Ondanks dat het maandag een feestdag is zijn de werklui toch aan het werk. Dat vinden we fijn om te zien. Drie mannen zijn de muren al aan het opmetselen. Aan het einde van deze dag kunnen we het niet laten om weer terug te gaan, zo nieuwsgierig zijn we. Het is goed om te zijn dat ze in amper 1 dag een appartement half kunnen opmetselen met dit ploegje. Overigens verbazen we ons over de totale dikte van de muren. Er komt een dikkere spouwmuur dan ze gewend zijn. We moeten als een van de eersten bouwen volgens nieuwe Spaanse bouwnormen en dit geeft wel meer wooncomfort. Meer koelte binnenshuis in de zomer en meer warmte in de winter. Met dubbel HR ++ glas, vloerverwarming en airconditioning zou het zeer prettig wonen moeten opleveren.

We krijgen bericht van de autodealer dat de levering van onze nieuwe auto toch wat vertraagd is. Deze wordt pas op zijn vroegst in februari 2022 geleverd. Een wereldwijd tekort aan chips en conductoren is de oorzaak. Geen nood, we huren straks bij aankomst lokaal een auto zodat we wel mobiel blijven. Geduld is eens schone zaak, zeker in Spanje.

Aftellen

Het aftellen is toch echt wel begonnen voor ons. We zijn trots op de vorderingen. We wilden dit jaar knallen. In amper 11 maanden hebben we een dozijn percelen bekeken, het beste en mooiste gelegen perceel kunnen kopen, een aannemer geselecteerd en een koopcontract gesloten. En dus ook nog het huis laten tekenen met alle bijgebouwen. Waar we ook op hoopten is gelukt: zelfs de bouw is al drie weken van start. In 2021 bouwen we dus al 5-6 weken. De afgesproken bouwtermijn van 40 weken vordert dus gestaag.

De gemeente was akkoord om alvast te beginnen met de bouw. Natuurlijk moeten we wachten op antwoorden en duren zaken langer dan in Nederland, maar we komen er goed uit. Iedereen is vriendelijk en behulpzaam. Het helpt zeker als je de taal wat machtig bent of het in ieder geval probeert. We hebben het idee dat je dan meer gedaan krijgt. Je voelt jezelf ook zekerder wanneer je je enigszins verstaanbaar kunt maken en de mensen redelijk kunt begrijpen.

Deze week hebben we ook nog een afspraak met onze binnenhuisarchitecte. Zij heeft ons geholpen met de inrichting en heel veel fijne en goede tips gegeven. Doordat ze een moodboard heeft gemaakt kunnen we daar steeds op terugvallen en blijven we bij onze plannen. Ze heeft ook een 2D en 3D impressie gemaakt. Deze kunnen jullie binnenkort op onze website en onze socials terugzien.

De aankomende weken gaan we verder met het inpakken van onze huisraad. Veel hebben we al weggegeven of verkocht. De rest gaat eind december met de verhuizer in opslag totdat wij laten weten dat ze de boel mogen komen brengen.

We hebben zin in de komende tijd en zullen jullie zoveel mogelijk op de hoogte houden van ons nieuwe Spaanse leven via onze nieuwsbrief en Social Media.
Schrijf je dus in voor onze nieuwsbrief mocht je dat nog niet hebben gedaan en/of volg ons op onze socials.

Foto’s van het bouwproces vind je hier.

Hasta Pronto!

Saludos y un beso,

Diane & John