Na regen komt zonneschijn

De afgelopen twee maanden was het weer in Spanje regelmatig te koud en te nat. We hebben ons laten vertellen dat dit in 50 jaar niet voorgekomen is. Met name de maand maart was erg nat, met meer dan 15 dagen regen. Elk nadeel heeft zijn voordeel. De boeren staan te juichen en het bosbrand gevaar is voorlopig weg maar het allerbelangrijkste, de Spaanse stuwmeren zitten nu helemaal vol. Dit is goed nieuws omdat deze grote reservoirs in de meeste provincies ver leeg waren. Voorlopig is er weer genoeg drinkwater en water voor de boeren. En hoe snel het weer dan kan omslaan merken we meteen. Vanaf 7 mei schijnt de zon iedere dag volop en gaan de temperaturen makkelijk richting de 28 tot 30 graden.

Even weg

Ondanks dat we nu een lange vakantie hebben, besloten we er toch even tussenuit te gaan. Op vakantie in eigen land. De bestemming was Torrox, Andalusië. Zuid-Spanje. Het is vier uurtjes rijden bij ons vandaan en we verbleven in een ruim appartement aan zee. Heerlijk uitgerust, gewandeld en ook bezochten we het vlakbij gelegen plaatsje Nerja. Een mooi gebied waar we al eerder waren maar zeker vaker zullen teruggaan. De Calima, het gele Sahara zand wat ook bij ons in Alicante en in Nederland te zien was, heeft hier voor behoorlijke schade aan de mooi witte gebouwen gezorgd. De schilders hebben hier voorlopig genoeg werk om alles weer netjes wit te maken.

Een nieuwe fase

De bouw van ons huis gaat nu echt een nieuwe fase in. Na het metselwerk en de binnen isolatie is er veel tijd gaan zitten in het frezen van de sleuven voor het leidingwerk. Waterleidingen en elektriciteit komen natuurlijk volledig in de muren en al deze honderden meters aan sleuven moesten soms met de hand worden aangebracht. Wat een werk voor de jongens, echt zwaar! Ook hebben we nog een keer zorgvuldig alle elektriciteit bekeken, met name de stopcontacten. Tsja, en dan heb je er zo 100 extra in het hele gebouw.

Na een bezoek aan een mooie sanitair specialist met een ruim assortiment zijn alle badkamer meubels en accessoires besteld. Met de natte weken achter de rug, de zon op onze koppies en het afwerken van het huis is het erg fijn om erbij te zijn. We zijn zo dankbaar dat we dit project zelf mogen regisseren, bedenken en straks mogen uitvoeren. We kijken enorm uit naar het eindresultaat.

De timmerman in het dorp maakt alle kasten en de keuken volledig op maat. We kiezen voor rustiek hout met wit, hetgeen erg goed in de sfeer past. De kasten en de indelingen bedenken we grotendeels zelf. Met name de grote wijnkast in de bodega wordt een echte blikvanger. Voor opslag van wijn, een klimaatkast en mooie sfeerverlichting. De planning halen we en dat is superfijn. In juni worden de badkamers betegeld, de plafonds en de vloerverwarming aangebracht. In juli worden de vloertegels overal gelegd en komt de schilder. Tussendoor is er genoeg tijd voor de stukadoor. Het zwembad is over vier tot vijf weken al gereed.

Ontwerp en aanleg van de tuin

Dit ging niet van een leien dakje, met name door de vele regen konden zware machines het perceel niet betreden. Vanaf augustus kan de tuinman dan starten met het aanleggen van de tuin, allereerst de voortuin en het binnenplein na de toegangspoort. Er komt een mooie brede lange laan van 120 meter in het midden met aan weerskanten 3 of vier rijen amandelbomen en olijfbomen. Na het passeren van de poort kom je dan bij een binnenplein met een grote olijfboom in de verhoogde cirkel. Met aan weerskanten weer overdekte parking. De bomen die in de voortuin stonden zijn uiteindelijk toch gerooid. Omdat we veel grondwerk hebben zouden uiteindelijk de wortels bloot komen te liggen en dus hebben we toch besloten ze weg te halen.

Achter het huis komt een sfeervolle tuin met voornamelijk mediterrane planten en een wandelroute, naar stilteplekken, de gym, het zwembad en de buitenkeuken met BBQ en lounge. Samen met de tuinman zijn we met een plan bezig. Er zullen vooral palmen, cactusachtigen en siergrassen in onze tuin komen. We willen rust creëren en wat hoogte verschillen met veel witte kleuren en fris groen.

Zwembad

We vertelden al dat het een zoutwater zwembad wordt en uiteindelijk willen we het waarschijnlijk ook gaan verwarmen door middel van zonnepanelen. De panelen plaatsen we toch al en het voordeel is dat door de extra verwarming het zwemseizoen twee tot drie maanden wordt verlengd. In de hete zomermaanden is extra verwarming niet nodig, maar met name in mei of november kun je dan toch nog zwemmen en blijft de watertemperatuur ver boven de 22 graden. In het zwembad komt een zitbankje zodat je met je gekoelde drankje heerlijk rustig kunt zitten en genieten van de zon en het uitzicht.

Het nuttige met het aangename

De maand maart en een deel van april hebben we zo nuttig mogelijk besteed. We hebben nogal een uitzet nodig, van bedden tot handdoeken. Extra meubels, verlichting en ga zo maar door. Gelukkig houden we beiden van winkelen en ook in Spanje kun je genoeg leuke winkels vinden. In de buurt van Murcia ligt een groot overdekt winkelcentrum, waar alle grote merken te vinden zijn. Ook IKEA, de Decathlon, Jysk, bouwmarkten enzovoort. Laten we maar zeggen dat we de Spaanse economie een flinke boost gegeven hebben ;-).

Naast al het geregel proberen we toch ook nog een beetje te “aarden”. Want hoe geweldig we het hier ook vinden, je hebt tijd nodig om te settelen. Althans, zo voelt het voor ons. Wanneer we de afleveringen van ‘Ik Vertrek’ kijken en zien dat er soms heel veel druk op de ketel zit om open te gaan, vragen we ons wel af hoe deze mensen dat doen. In onze optiek zou je zeker de tijd moeten nemen om echt te landen na een emigratie.

Autónomo

Dat betekent zoveel als ZZP-er of zelfstandige. Inmiddels zijn we ook bezig ons (wijn)bedrijf hier op te starten. Het is niet heel veel anders dan in Nederland maar je moet toch weer even je weg vinden en bij de instanties is alles vaak in het Spaans, logisch natuurlijk. Nu is mijn Spaans al wel redelijk maar voor dit soort zakelijke taal hebben we een accountant in de hand genomen die ons hierbij helpt. Wel moesten we zelf langs het belastingkantoor om ons te registreren. In verband met Covid zijn ze wel meer op afspraak gaan werken, wel zo makkelijk.
Het was even zoeken op de website van de Spaanse belastingdienst maar het is uiteindelijk toch gelukt een afspraak te maken. Aangekomen bij het kantoor, ‘s morgens om half 10, staat er eerst iemand om de afspraak te checken, dan iemand anders bij het nummertje trekken om je naar de juiste balie te sturen. Vervolgens sta je bij de balie en moet je toch bij een andere balie zijn. Echt te grappig, vooral omdat wij de enigen waren. En dan ben je al snel weer een aantal kopietjes en stempels verder, maar missie geslaagd.

Viva Vino

Zoals jullie weten maken wijn en spijs een heel belangrijk deel uit van ons concept. Inmiddels hebben we een aantal bodega’s bezocht en gesprekken gevoerd om samenwerkingen aan te gaan.
Een grote wens van ons is de productie van een private label wijn. Ook hierover zijn we in gesprek. Flessen met onze eigen blend en merknaam, het lijkt ons te gek!
Mogelijk gaan we de wijn ook in Nederland verkopen, en schenken we deze natuurlijk tijdens onze tastings. Maar zoals met bijna alles hier, heeft het een beetje meer tijd nodig. Wordt vervolgd!

Leven in de brouwerij

Alle evenementen gaan hier langzaamaan ook weer beginnen. De Semana Santa (heilige week) is min of meer de start hiervan. Dit is de week rondom Pasen waarbij er hier in het dorp Pinoso elke avond een processie was. Indrukwekkend en een bijzonder stukje historie en cultuur.

We bezochten met vrienden een wijnfeest in Jumilla, een stadje op een half uur rijden van Pinoso in de provincie Murcia, waar lokale bodega’s zichzelf en hun wijn kunnen promoten. Je koopt een kaartje, daar krijg je een glas en 3 bonnetjes voor waar je bij de bodega van je keuze een wijn kunt proeven. Ook kun je er wat te eten bij kopen zoals een kaasplankje.

We proberen tussendoor nog wat van de omgeving te zien zoals het stadje Villena. Het heeft een leuk historisch centrum en een mooi kasteel. Prima te combineren met een bezoek aan een lokale bodega.

Nu het hier zulk lekker weer is gaan we ook elke week een dag of twee naar het strand. We proberen steeds een andere kustplaats of strandje uit. Met de daarbij behorende strandtentjes waar je lekker kan eten natuurlijk.

Zoals ze bij ons thuis altijd zeiden: geen beter leven dan un goei!
De volgende update komt er snel aan, met meer foto’s van de bouw en nieuws over onze verhuizing.

Hasta pronto!

Saludos y un beso,
Diane & John