Natuurlijk willen we iedereen allereerst een gelukkig en gezond 2023 toewensen!

Een jaar in Spanje

Wat is de tijd voorbij gevlogen, exact een jaar geleden vertrokken we vanuit ons tijdelijk onderkomen (Hotel Vught) naar Spanje.
Met een vliegticket enkele reis.
Onze eigen ondernemingen gestaakt en huis en haard verkocht.
Het resultaat mag er zijn.
In 2022 is onze finca met wijn bodega vrijwel volledig afgebouwd.

Ook de tuin is inmiddels aangelegd, niet alleen rondom het huis maar het hele perceel is aangepakt. We investeerden ook in veel (>100) olijfbomen omdat we dit speciale ras (Arbequina, fruitig) later willen bottelen. In september zijn we al begonnen met het aanleggen van de tuin. Toen de olijfbomen net geplant waren kwam er een kleine windhoos over ons huis. Bijna alle kleine boompjes lagen plat en enkele van de grotere ook.
Het zag er erg treurig uit maar gelukkig waren ze nog te redden en heeft de tuinman ze de volgende dag allemaal weer netjes recht gezet en gesnoeid.

We zijn sinds de kerstperiode en daarvoor ook al druk bezig met de inrichting.
Pfff, honderden gaten boren, lampen ophangen, stoelen, banken, kussens plaatsen.
Het gezellig maken van onze eigen plek is erg leuk, met de dag zien we het huis mooier worden.

Spanje wat ben je mooi

We hebben met volle teugen genoten van ons eerste jaar.
De maanden maart en april in 2022 waren nat en koud, maar de overige maanden hebben we bijna dagelijks zon gehad.
Zelfs met de kerstdagen hebben we heerlijk buiten kunnen zitten.
We hebben fantastische bodega’s bezocht, wijnen ontdekt, nieuwe mensen ontmoet en vrienden gemaakt.
Het bezoeken van restaurants en zelf recepten ontwikkelen was wel aan ons besteed.
We hebben genoten van de natuur en maken regelmatig prachtige wandelingen.
Vanuit ons huis hebben we uitzicht over de vallei en een natuurgebied.
Een voorrecht om hier te wonen.

Investeren in duurzaamheid

Een flink deel van ons bouwbudget is opgegaan in maatwerk voor de timmerman.
We zien nu dat dit een erg goede investering is geweest.
Met name de grote centrale keuken en bodega zijn een blikvanger en een kruising tussen modern en rustiek Spaans, met houtaccenten, lichte, natuurlijke details en warme, taupekleurige tegels.

De zonnepanelen (20 stuks, ruim 9 KWh) maken hier overuren, we zijn volledig zelfvoorzienend en hebben nauwelijks stroom nodig van het net.
Met twee batterijen voor opslag van energie voor de nachten is dit niet alleen kostenbesparend maar ook een stukje duurzaamheid. Natuurlijk hebben we dubbel glas, LED-lampen, schemerschakelaars en scheiden we ons afval.

Ons afvalwater en regenwater vangen we op in een tank van 5.000 liter die we wekelijks kunnen gebruiken om de tuin te beregenen. We hebben rondom ons huis honderden verse kruiden laten aanplanten. Zo ruik je de rozemarijn, lavendel, tijm en salie als je aankomt. Alles is gericht op geur, genieten en smaak.
Verder hebben we een warmtepomp die alle vloerverwarming aanstuurt.
Ondanks dat het heel vaak zonnig is, kunnen de nachten hier in de winter fris zijn.
Dan is vloerverwarming een heel comfortabel gevoel.

Bouwperikelen

In een jaar een groot project zoals het onze realiseren is snel, zeker hier in Spanje.
Toch vinden we dat de Spaanse bouwer erg lang de tijd neemt voor het afmaken van (kleine) klussen.
Moeten er in een kamer 7 stopcontacten worden gemonteerd dan krijgen we er eerst 5, twee weken later nog eentje en de laatste wordt vergeten totdat we ze er drie keer aan helpen herinneren.
De klussers komen soms aanzetten met verkeerde spullen en moeten meerdere keren terug naar het dorp om dat goede moertje of latje op te halen. Veel klussen worden twee keer gedaan omdat het de eerste keer niet lukt of niet naar tevredenheid is uitgevoerd. Een loodgieter die om half tien in de ochtend begint met werken is normaal. Wat wij dan niet normaal vinden is dat hij om 10 uur alweer vertrekt naar het dorpsplein voor zijn ontbijt met koffie en een broodje. Hoe het ook zij, het ontbijt om 10 uur en de siësta om 2 uur blijven heilig en dan wordt het werk wel stipt gestaakt. Ze laten dan hun gereedschap bijna letterlijk vallen waar ze staan. Klokkijken kunnen ze dus wel. Erg efficiënt is het allemaal niet, we kunnen er inmiddels mee omgaan.

Dat we geen onrealistische deadlines of dito budget hebben scheelt, daar hebben we goed over nagedacht en dat geeft rust. Alles wordt hier ook duurder in rap tempo.
Nog steeds is het leven stukken goedkoper dan in Nederland, maar bouwprijzen, grondprijzen en sommige huizenprijzen zijn dik 25% gestegen in ruim een jaar.

De verhuiswagen

In november zijn eindelijk onze spullen uit Nederland aangekomen.
Wat een verhaal.
In september hadden we gedacht al klaar te zijn voor de spullen uit Nederland.
Helaas lukte dat niet en hebben we het moeten uitstellen, wat door de fijne samenwerking met onze Nederlandse verhuizer perfect geregeld werd.
De lokale verhuizers, Spanjaarden die de truck met zeecontainer kwamen brengen, waren de weg kwijt.
Ze zijn met het kleine busje met de klusspullen en drie verhuizers de bergen in gereden en namen letterlijk de verkeerde afslag.
Daar hebben ze zich helemaal vastgereden op een slecht begaanbaar bergpad dat steeds smaller werd.
Ze kwamen om hulp vragen en John is met onze eigen auto en de twee bestuurders van de grote vrachtwagen, die gelukkig wel ineens goed is gereden, ernaartoe gegaan.
Hij kon ze niet bevrijden, de weg werd te slecht en John moest ook rechtsomkeert maken.
Veel praten en handgebaren later stonden ze er nog.
Na veel vijven en zessen waren ze twee uur later toch bevrijd door een boer met tractor en zagen we met een tevreden glimlach onze eigen spullen gelost worden.

Sport en (onhandig!) spel

In het dorp Pinoso zijn de voorzieningen uitstekend te noemen.
Een groot sportcomplex, met gemeentelijk zwembad, tennis, padel, fitness, atletiek, voetbal, alles is mogelijk.
Diane volgt yogalessen en John is lid van een clubje Nederlandse en Belgische padellers. Voor wie padel niet kent, je speelt het in een afgesloten kooi, met een hard racket op een kleine baan met 4 personen.
Het lijkt een beetje op tennis, maar gaat veel sneller.

Er worden toernooien georganiseerd en John wilde in de kerstvakantie tijdens de finalematch zijn sprongkunsten testen. Of showen…?
Hij bleef met zijn voet achter het net haken en maakte een harde landing op zijn racket. Dit racket geeft niet mee en met twee vingers uit de kom, fractuur in zijn elleboog en drie gebroken ribben was me dat het dagje wel. Zes uur lang op de EHBO gezeten tot deze diagnose kwam. Zijn vingers zijn door twee medici met gespannen touwtjes met veel duwen en trekken weer terug in de kom gekomen. Eerste poging zonder verdoving was geen succes….
Met vier tot zes weken rust zal het wel allemaal beter gaan, maar het was een pijnlijke kwestie. Met name de kwetsuur aan de ribben zorgt nog wel even voor veel ongemak.
Lang leve de paracetamol!

En door….

Veel vrienden en familie zullen in 2023 bij ons op visite komen en zoals we in een eerdere blog al vertelden is ons wijnbedrijf in juli 2022 van start gegaan en inmiddels hebben we al enkele wijnproeverijen verzorgd.
De tasting ruimte met presentatieruimte is klaar en onze eigen geurkaarsen zijn zeer populair.
Dat smaakt naar meer (olijfolie, kruidenzouten) en we zijn ook nog druk bezig met het opzetten van ons eigen private label wijn. Inmiddels zijn we bezig met het ontwerpen van het label en lanceren we in het eerste kwartaal van dit jaar drie labels van onze eigen wijnen.
Spannend en erg leuk, binnenkort meer hierover.

Podcast

In december waren we te gast in de podcast van mindsetcoach Michael Pilarczyk met ons verhaal over de emigratie en hoe we hier zijn gekomen. Hij is op dit moment erg populair door zijn coaching en lifestyle tips en een erg succesvol schrijver met zijn boeken (o.a ‘Master your Mindset’).
We hopen dat we je kunnen inspireren om je dromen waar te maken!
Luister de Mastermind podcast Diane & John op de website van Michael of op Spotify.

Saludos y un beso,

Diane & John