Een rustige en hete zomer

André van Duin zong het al: “Oh, wat is het leven fijn als de zon schijnt” en de zon doet hier goed zijn best.
Op de “campo”, het platteland dus, waait er gelukkig regelmatig een verkoelend briesje. Dat komt meestal plotseling opzetten en je moet zorgen dat je wasgoed stevig aan het lijntje hangt. Ook een duik in het zwembad zorgt een aantal keer per dag voor de broodnodige verkoeling.

Was er in mei nog onbestendig voorjaarsweer door een paar regen- en hagelbuien, daarna is de temperatuur snel gestegen naar 30 graden en meer. Met als hoogtepunt enkele dagen in augustus waarop het kwik tot maar liefst 47 graden steeg. We zijn er steeds beter aan gewend en je wordt min of meer gedwongen om je aan te passen aan het Spaanse fenomeen siësta. Rustig en uitgebreid lunchen en eventueel een ¨powernap¨.

Fiëstas

De maand augustus staat hier in het dorp en ook in de regio bekend als feestmaand en vakantietijd. Er zijn meerdere evenementen met veel eten, drinken, optochten, stierengevechten en optredende artiesten. Zo hebben we de stierengevechten gezien en paella gegeten uit een enorme pan waar 2.000(!) mensen van kunnen eten. Iedereen komt samen in het dorp, neemt eigen stoelen, tafels en koelboxen mee. De straten zijn afgesloten voor autoverkeer dus je kunt je stoeltje gewoon uitklappen midden op straat.
Na de feesten zijn er veel restaurants en winkels in de dorpen gesloten voor vakantie. Aan de kust en in de steden gaat alles wel gewoon door. Voor hen is het immers hoogseizoen.

De stierengevechten worden gehouden op een omheind buitenveld en enkele tientallen waaghalzen proberen de losgelaten vaarzen uit te dagen. Dat lukt meestal wel en zodra deze aanvallen vlucht men achter barricades of in de hoge hekken. Soms overschat een jongeman of -vrouw zichzelf en heeft hij of zij pech. Een enkele keer met ernstige verwondingen tot gevolg. De meningen over deze traditie lopen nogal uiteen. En dat is te begrijpen, het is niet geheel onomstreden en op zijn minst discutabel.

¡Vamos a comer!

Zelf houden we er enorm van om lekker te eten en nieuwe restaurants te bezoeken. Erg leerzaam om de verschillende gerechten en keukens te ontdekken. Zo aten we Marokkaans, maar ook vernieuwende “fine dining” bij het restaurant van twee Nederlandse boys in Alicante. En typisch Spaans in de nabijgelegen gehuchten. Hoewel een eenvoudig dagmenu in een van de restaurants in het dorp en omgeving nog steeds lekker en gemakkelijk kan zijn.
Aangezien we midden tussen de wijngebieden Alicante en Murcia wonen, gaan we regelmatig langs bij een bodega. Altijd met rondleiding, meestal in het Engels maar steeds vaker in het Spaans. Wat dan weer goed is voor het oefenen van de taal. In enkele van de bodegas is een restaurant gevestigd waarbij je na de rondleiding en proeverij lekker kunt aanschuiven. Zo waren we afgelopen tijd onder andere bij Bodegas Viña Elena in Jumilla waar we ook heerlijk hebben gegeten en bij Bodegas Castaño in Yecla. Beiden met een rijke (familie) historie en mooie wijnen.

Eigen huis en tuin

Ook al is de bouw al enkele maanden helemaal af en we meteen de voortuin, veranda en de gym hebben laten bouwen en inrichten hadden we nog een aantal wensen. We hebben een paar palmbomen extra laten aanplanten en hebben de gym ingericht met een roeimachine en rekken met gewichten. Voor spelplezier, voor jong èn oud ;-), is daar nu zelfs een Arcade videogame kast te vinden met alle oude spelletjes zoals PacMan en Donkey Kong. Oude tijden herleven!

We plantten enkele grotere yucca’s in de voortuin en hebben solarspots neergezet om hoekjes en planten uit te lichten. Stapje voor stapje wordt het steeds een beetje mooier.

Onze Spaanse tuinman stelde wat wijzigingen voor in irrigatie en planten en we geven hem carte blanche om onze tuin toekomstbestendig te maken. Niet dat alles op de schop moet maar hij heeft duidelijk voor ogen wat er beter kan. Onze fruitgaard voor het huis met 20 fruitbomen krijgt antiwortel doek met daarop houtsnippers, dat scheelt veel onderhoud en ziet er verzorgd uit.

Nazomer

Zodra de zomervakantie voor ons erop zit weten vrienden, familie en kennissen die graag “thuiskomen in Spanje” ons te vinden. Vanaf september organiseren we nog een aantal wijntastings, deze keer onder andere gecombineerd met een barbecue.
We kijken er enorm naar uit en nu alles echt op zijn plek valt qua inrichting en faciliteiten staat er zeker iets om trots op te zijn.

Zelf hebben we in oktober een lang weekend vrij genomen en gaan we vier dagen genieten van een fijn hotel aan de kust. We bezoeken dan onze samenwerkingspartner Bodega de Moya, welke ons private label wijnen bottelt. We kijken ernaar uit om de toekomstige samenwerking te bekrachtigen.

Oogsttijd

Inmiddels is het oogsttijd. Zowel de amandelen als sommige druivensoorten zijn klaar voor de pluk. De extreem hete dagen hebben hun sporen achtergelaten en zullen waarschijnlijk de amandelprijzen op gaan drijven. Ook de wijnboeren hebben last van de hitte, met name de lagere opbrengsten zullen wellicht invloed hebben op de prijs. Om de kwaliteit te waarborgen zal de oogst op sommige plekken worden vervroegd om de verhouding tussen zuren en suikers in de wijn zo optimaal mogelijk te houden.

De fruitbomen in onze tuin hebben een flinke klap gehad met de hagelbui in mei, waardoor er bijna geen opbrengst is. Jammer, volgend jaar beter. Er zijn een paar vijgen en wat appeltjes blijven hangen. Daar genieten we dan maar extra van.

Hasta pronto!

Saludos y un beso,

Diane & John