Nieuwe wijn in nieuwe flessen

Na een fantastisch voorjaar en zomer waarin we veel vrienden en familieleden mochten verwelkomen richten we ons langzaam op het najaar.  In januari 2025 wonen we al drie jaar in Spanje. Onze laatste update dateert alweer van december vorig jaar. Hoog tijd dus voor een nieuwe blog!

In en om het huis blijven we nog kleine verbeteringen aanbrengen, de tuin nog wat meer opleuken met planten en verder gewoon  genieten van alles wat het leven in Spanje ons biedt.

We houden er erg van om lekker uit eten te gaan, ook omdat we zelf al vaak genoeg achter het fornuis plaats nemen en John speelt met het idee om wat meer te gaan bloggen over fijne restaurants in de omgeving. Hierover later meer!

Onze wijn tastings zijn populair en we vullen hier steeds meer onze agenda mee. Ook de wijncursussen die Diane geeft leveren zowel ons als de gasten veel plezier en waardering op. In het najaar starten we met de tweede groep en Diane werkt nu aan een cursus voor gevorderden waarbij we nog meer de diepte in gaan. Het kost best veel tijd om het lesmateriaal te schrijven, maar de waardering is fantastisch. Als cursist wordt je automatisch lid van de wijnclub en profiteer je van leuke kortingen in onze winkel en ook organiseren we steeds meer excursies.

Wijnopslag

Ons huis is ruim een meter boven peil geplaatst. De ingang onder het huis is al eerder verder uitgediept en is nu een plek met meerdere ruimten voor onder meer de installaties zoals de water-ontkalker en de warmtepomp. Maar we hebben daar ook een grote ruimte waar we onze wijnvoorraad nu op pallets stallen. Dit kan mooier en beter. We gaan de kelder omtoveren tot een mooie betegelde en gestucte ruimte. Op de juiste manier geventileerd en met gemetselde nissen en rustieke hekjes om de flessen te bewaren. Onze wijn tastings krijgen dan een extra dimensie erbij omdat we onze gasten iets kunnen vertellen en laten zien over het op de juiste wijze bewaren van wijn. We kijken ernaar uit en we hopen de kelder voor december helemaal klaar te hebben.

Olijfolie

Olijfolie wordt het nieuwe goud, de prijzen zijn behoorlijk gestegen en door de droogte zal dit waarschijnlijk alleen maar toenemen.

De 100 olijfbomen in onze voortuin groeien als kool en we hebben de goede hoop over een jaar de eerste oogst te hebben van de Arbequina olijven. We onderzoeken nog of we zelf koud gaan persen en bottelen of het toch via een bodega laten doen.

Maar in alle gevallen willen we onze olie apart in de fles dus niet gemengd met olie van andere percelen. Arbequina olijven zijn kleine ronde olijven die een zeer fruitige smaak aan de olie geven. Ook dit project wordt weer vervolgd!

Nieuwe private label wijnen

We wilden graag in aanvulling op ons assortiment van wit, rosé en rood een wat rijpere rode wijn toevoegen. Vorig jaar zijn we al  gaan proeven en hadden al wel een goed idee van wat het moest worden. Afgelopen augustus hebben we de definitieve keuze gemaakt. Een bijzondere blend van Bobal en Monastrell, 18 maanden gerijpt op eiken vaten. Daarnaast hebben we ook nog gekozen voor een stevigere witte blend van Merseguera en Chardonnay met 6 maanden houtrijping. Met deze twee toppers bestaat de “wijnfamilie” nu uit 5 wijnen. Voor elke gelegenheid een passende wijn dus.

De fles moet natuurlijk ook worden voorzien van een mooie uitstraling. John had het idee om ons huis te verwerken in het etiket. We hebben voor onze website en socials mooie foto’s laten maken door Yvonne Raaijmakers van Casa Vastgoedstyling. Voor onze rode blend hebben we de foto van ons huidige huis gebruikt en voor de witte blend hebben we een foto gebruikt die we hadden gemaakt toen we nog in Nederland woonden. Het is een mooi bruggetje in Helvoirt, vlakbij kasteel Zwijnsbergen. De beide foto’s zijn bewerkt en gebruikt in het label wat is ontworpen door Renate van Puurstipdesign. De flessen worden voorzien van een mooie waxcapsule wat zorgt voor een luxe uitstraling. We zijn er supertrots op en kijken uit naar half oktober wanneer de wijnen worden geleverd.

Operatie John

Al enige tijd had John last van galsteen aanvallen. Meestal ging het goed, maar soms niet en dat heeft hij geweten. Een dergelijke aanval duurt een paar uur en de pijn is niet te verdragen. Met zeer zware pijnstillers of een shotje morfine bij de Eerste Hulp losten we dit meestal op, maar dit is natuurlijk niet goed. Daarom is John op 10 juni dit jaar onder het mes gegaan en de kijkoperatie verliep vlot en het herstel was snel. De chirurg vertelde na de operatie dat de galblaas vol zat met grote stenen en chronisch ontstoken was. Dat verklaarde een hoop. We waren onder de indruk van de professionele hulp bij het Imed ziekenhuis in Elche waar we samen een nachtje mochten slapen na de operatie in een familiekamer. Echt top geregeld.

Een orkaan in B&B land

Doordat Diane in Nederland jarenlang een kap-en schoonheidssalon heeft gehad en we, voordat we naar Spanje emigreerden, gasten hebben ontvangen in ons huiskamerrestaurant kunnen we wel zeggen dat hospitality en dienstverlening in ons hart zitten. Om goed beslagen ten ijs te komen, volgde John nog de koksopleiding en Diane de internationale wijnopleiding Wset 2 & 3.

Het opzetten van een B&B heeft nog niet onze prioriteit gehad omdat we ons eerst wilden settelen en wennen aan ons nieuwe leven. We adverteerden dus ook niet en hebben het concept “uitgetest op” en ons vermaakt met familie en vrienden.  Ook hebben we rustig de tijd genomen om bewust een andere richting te kiezen en later onderscheidend te zijn van de vele andere B&B’s die Spanje al rijk is.  We vinden het belangrijk dat de gasten tot rust kunnen komen, lekker kunnen sporten in de gym, kookworkshops volgen, genieten van de heerlijkste wijnen met kennis van zaken. En de gehele opzet met de wandeltuin, onze ligging bij een natuurpark en de uitzichten gaat hopelijk ook natuurliefhebbers en fietsers trekken.

Nu is het ook zo dat de regelgeving in Spanje voor toeristische verhuur een lappendeken is. Of “was” moeten we zeggen. Spanje bestaat uit 17 autonome regio’s, een beetje vergelijkbaar met een provincie in Nederland en dan heb je ook nog 8.000 gemeenten die weer andere regels stellen.

Het heeft ons ontzettend veel tijd en energie gekost om deze regels te leren kennen, mede doordat we toch vaak van het kastje naar de muur zijn gestuurd. Hoe zit het nu precies en wat mag wel en wat mag niet? We willen ons aan de regels houden en zaken waar we rekening mee moeten houden willen we op voorhand weten. Het was jammer om te ervaren dat we soms verkeerde uitleg kregen en dat veel overheden niks duidelijk op papier willen zetten.

Weet je nog wat je deed op 2 augustus 2024? Nou wij wel, we maakten een vreugdedansje. De regels over toerisme en kamerverhuur zijn vanaf die dag aangescherpt en er zijn zeer grote wijzigingen in het toeristische landschap gekomen.

De provincie Valencia lanceerde een nieuwe wet. We hoorden al maanden dat de overheid een duidelijke lijn wilde trekken voor de toekomst. Ook hebben veel hoteleigenaren geklaagd bij de overheid over oneerlijke concurrentie met Airbnb en andere verhuurplatforms en de onduidelijke regels. Het moge duidelijk zijn dat een hotel aan strenge regels moet voldoen om toeristen te huisvesten en dat kost wat. Welke regels gelden er dan voor een B&B aan huis? We dachten dat het nog wel even zou duren maar de kogel is door de kerk! Voor ons is het geweldig nieuws omdat we nu weten waar we aan toe zijn en door kunnen.

Wat is er dan veranderd?

Er wordt voortaan een duidelijk onderscheid gemaakt tussen 2 opties. Het is kiezen of delen. Overzichtelijker wordt het niet.

Optie 1 is dat je als huiseigenaar zelf tussen je gasten woont, in je eigen huis dus en soms kamers of delen van het huis verhuurt.

Optie 2 is wanneer je als huiseigenaar ergens ANDERS woont en voor de hele korte termijn TOT 10 dagen EN het GEHELE pand verhuurt.

Alleen bij optie 2 kun je vanaf heden een nieuwe toeristische verhuurlicentie krijgen en de keiharde eis is dus dat je er NIET zelf ook mag wonen. Is dat niet het geval dan raak je vanaf 2 augustus 2024, de datum van inwerkingtreding van de nieuwe wet, op termijn je licentie automatisch kwijt. Deze vervalt gewoon. Dat is nogal wat en heeft veel consequenties. Dit is alleen anders wanneer je langer dan 5 jaar in het bezit bent van een licentie, van vóór 2018. Een soort van verworven recht. Binnen deze tweede optie mag je alleen tot 10 dagen verhuren, niet langer, en alle gasten moet je registreren bij de Guardia Civil.

De lobby van de grote hotelketens is geslaagd. Nu wordt toeristische verhuur dus (in de volksmond soms een B&B) zeer lastig gemaakt. Voor een groot aantal B&B’s in Valencia, Alicante en in onze regio wordt het een probleem. De eigenaren die zelf ook in het pand wonen en door willen met verhuur zullen van woning (een postadres is niet geldig) moeten veranderen, zodra ze de licentie willen verlengen. En dat verlengen moet voortaan iedere 5 jaar. Daadwerkelijk verhuizen is natuurlijk vaak praktisch en/of financieel een probleem. De controles bij de nieuwe aanvragen zijn intensief zo wordt gewaarschuwd. Zonder licentie is het pand zeker van minder waarde. Je kunt het pand immers nooit meer verkopen als B&B annex woonhuis met licentie. Wonen gaat niet meer samen in hetzelfde pand met toeristische verhuur. Licenties gaan ook niet meer over naar de nieuwe eigenaar bij verkoop. Ze zijn persoonsgebonden. Dus een pand verkopen met een garantie van een licentie wordt onmogelijk. Wil je een pand kopen en een licentie verkrijgen dan zal je ook een andere tweede woonruimte erbij moeten gaan zoeken.

Dat is nogal wat. Het is wel een hard gelach voor een bestaande B&B dat een overheid tot 5 jaar terug de regels kan veranderen in deze mate. We hebben ons laten vertellen dat in Spanje de ambitie bestaat overal dezelfde regels te gaan implementeren. De puntjes worden de komende tijd nog op de i gezet voor wat betreft deze wetgeving. We blijven het op de voet volgen.

We gaan los!

Wij kunnen hier iets mee en voor ons is de wijziging gunstig, dus is het tijd om de deuren te openen voor meer gasten.

Wij vallen onder optie 1. We vinden het fijn om boven op de eerste verdieping te blijven wonen en we willen in 2025 starten met verhuur van onze ruime kamers. Het is goed om te weten dat dit mag en dat er nu duidelijkheid is.

De komende periode gaan we in overleg met onze advocaat de zaken goed regelen zodat we in 2025 dan ook echt officieel open zijn! Misschien maar eens een openingsfeestje organiseren. Kun je meteen onze nieuwe wijn proeven!

Saludos y un beso,

Diane y John