Vamos!

Dinsdag 4 juni 2019 een vroege vlucht. Om vier uur opgestaan om vanaf Eindhoven de vlucht van 7 uur te halen naar Alicante.
Na een voorspoedige reis komen we rond 11 uur aan in ons hotel, Parador de Lorca.
Een mooi hotel wat is gebouwd op de restanten van een middeleeuws kasteel. Tot onze schrik is er door het reisbureau gereserveerd voor 4-14 juni 2020 in plaats van 2019.
Gelukkig is er nog plaats in de herberg en krijgen we een supermooie, ruime suite.

De eerste dagen gaan we lekker naar zee om wat te relaxen en te genieten van de zon op het strand van de Puerto de Mazarrón, bij de haven van Mazarrón. Een plaats waar veel Engelsen een tweede huis hebben, wonen of vakantie vieren.

Pinoso

Op vrijdag hebben we twee bezichtigingen in de buurt van Pinoso, dit ligt in de gemeente Alicante op de grens met Murcia.
De makelaar zit ook in Pinoso dus spreken we bij haar af.
Brenda is een Engelse dame die al 14 jaar met haar man en drie honden in Pinoso woont en haar makelaarskantoor heeft samen met de eveneens Engelse Karen.

Het eerste huis in Los Candelas ligt in de gemeente Jumilla, de provincie Murcia, en ligt tussen Pinoso en Jumilla in op zo’n 10-20 auto minuten.
Het ligt midden in een prachtig wijngebied, waarin ook het stadje Yecla ligt.
Er zijn hier zo’n 15 bodegas die je kunt bezoeken tijdens de zogenaamde Ruta de Vino, de wijnroute.
Een activiteit die we in de toekomst zeker zullen gaan ondernemen en die ook voor onze toekomstige logés heel leuk is.
De wijnen die hier vandaan komen zijn meerdere malen bekroond en hebben vele prijzen gewonnen.
De moeite van het bezoeken waard dus.

Murcia

De mooie stad Murcia ligt op 45 auto minuten evenals Alicante.
Murcia is ook de moeite van het bezoeken waard.
Zowel Alicante als Murcia-San Javier hebben een luchthaven, op respectievelijk 45 en 25 minuten afstand.
Ook ligt dit huis in een mooi wandel,-fiets en natuurgebied.
We hebben een hele stapel folders meegenomen bij het VVV kantoor in Jumilla om onszelf alvast in te lezen.
Beide dorpjes Pinoso en Jumilla hebben alle faciliteiten die je in het dagelijkse leven nodig hebt, inclusief levendige barretjes en restaurantjes én tot onze grote blijdschap enkele keren per week een geweldige overdekte versmarkt met de meest verse groente, fruit, verse vis en vlees die je maar kan bedenken!
Met het oog op onze culinaire wensen is dit natuurlijk hélemaal geweldig.

CasAlegría

We reden met Brenda mee naar het eerste huis, waarvan we op internet al erg gecharmeerd waren.
De ruimtes leken ons vooral heel goed ingedeeld en voldoende voor wat we in gedachten hebben.
Bij aankomst blijkt dit ook zo te zijn, het ligt heel rustig maar wel met buren op ongeveer 100 meter en zoals gezegd met voldoende faciliteiten en levendigheid op 10-20 minuten.
Het huis wordt al enige tijd niet meer bewoond maar goed bijgehouden door de man van Brenda, Alan, die regelmatig de tuin onkruidvrij maakt en het zwembad bijhoudt.
Het is in gebruik geweest als een soort hostel voor wandelaars en fietsers en ook voor oudere mensen aangezien het rolstoelvriendelijk is en alle slaapkamers (10!) ook een ensuite badkamer hebben zonder drempels.
Het staat vol met bedden, matrassen, tuinstoelen en zelfs een po-stoel! Het huis lijkt in goede staat met strakke muren, geen zichtbare lekkages en net sanitair.
Ook de keuken is netjes en ruim, wat voor ons natuurlijk heel belangrijk is.
Het perceel is enorm ruim met een stuk weiland er nog bij wat door de buurman met de traktor wordt bijgehouden!
We zien daar nog wel een mooie olijfboomgaard ontstaan.
Brenda vertelde ons dat we in de buurt onze olijven dan kunnen laten persen tot onze eigen olijfolie, hoe gaaf is dat?!

Het terras is mooi betegeld heeft een zwembad en buitendouche maar heeft nog wel wat aandacht nodig.
Kortom, we zijn enthousiast en zien de mogelijkheden.

Na deze bezichtiging hebben we er nog een in de buurt van Pinoso. Het zag er op internet al behoorlijk kleurrijk en een beetje “Anton Pieck” achtig uit maar ook charmant. Aangekomen bij het pand vinden we eigenlijk meteen dat het in niet zo’n geweldige buurt ligt. Een nogal rommelig straatje met op het naast gelegen terrein een oude caravan en een hoop rotzooi.
Binnen een hoop kleine hokjes die soms zo laag zijn dat John er met zijn bijna 1.90 er amper kan staan en hij is er dan eigenlijk ook wel meteen klaar mee. Toen ik vervolgens in de keuken voor mijn voeten een kakkerlak zag wegschieten was het voor mij ook al snel duidelijk. Dit gaat ‘m niet worden.

We hebben de afgelopen paar jaar vooral op internet naar panden gezocht en veel verschillende prijs/kwaliteit verhoudingen gezien.
We waren dan ook erg enthousiast over de staat van het eerste huis, wat nu nog CasAlegría heet.
Na het een weekendje te hebben overdacht hebben we aan de makelaar laten weten dat we CasAlegría nogmaals willen bezichtigen omdat ons gevoel hierbij erg goed is.

Tweede bezichtiging

Op woensdag togen wij dus nogmaals richting Pinoso om nog eens te gaan kijken.
We hebben veel foto’s en filmpjes gemaakt en goed gekeken naar de meterkast, lichtpunten, afmetingen etc.
Na de bezichtiging hebben we aan Brenda gevraagd wat de kosten in Spanje zijn van een badkamer vernieuwen, uurtarieven van bouwvakkers etc.
Ze wil voor ons een offerte opvragen bij een aannemer die ze vaker aanbeveelt. Ook bespreken we met haar de financiële zaken die geregeld moeten worden en de juridische kant.
Ze heeft ook contact met de verkoper over de mogelijkheden voor een aankoop op basis van een rent-to-buy constructie én de vraag/verkoopprijs.
We geven ook aan een bouwtechnische keuring te willen voor het dak, riool, zwembad en elektra.
Ook willen we weten dat de verkoper ook de eigenaar is, de grond ook in het geheel bij de koop hoort (wat nog niet het geval is, er zijn enkele jaren geleden met de aan-en verbouw twee percelen samengevoegd welke nog niet geregistreerd zijn bij het Spaanse kadaster!) en er geen schulden op het pand rusten.
Die neem je namelijk mee over van de verkoper.

Al met al een heleboel vragen en we zijn eigenlijk ook nog steeds onder de indruk van het feit dat we onze “droomplek” misschien al wel heel snel gevonden hebben…

Brenda vraagt of het een idee is om de volgende dag, donderdag onze laatste dag, een afspraak te maken met de bank om te kijken of en hoeveel we eventueel zouden kunnen lenen. Al is het niet voor nu dan is het voor de toekomst al geregeld.
Dit lijkt ons een goed plan en ze laat ons morgenochtend meteen weten of het lukt.

En door!

Donderdagochtend groen licht, afspraak bij de bank èn ook maar meteen bij een advocaat!
De advocaat wordt vertegenwoordigd door Mieke uit België. Ze woont ook al vele jaren in Spanje en is onze gestor.
Een gestor regelt alle voorkomende zaken zoals een NIE nummer aanvragen (Spaanse BSN) en aansluitingen voor gas- water-licht mochten we dit of een ander pand kopen.
Maar eerst naar de bank om eventuele financiering te bespreken, Brenda vertaalt voor ons aangezien de bankmanager niet heel goed Engels spreekt en mijn Spaans nog niet voldoende is, zeker niet voor deze belangrijke zaken.
We hadden er natuurlijk niet op gerekend dat we nu al bij een bank zouden zitten en hadden ook geen jaarrekeningen e.d. bij ons maar na een telefoontje naar onze accountant in Nederland zijn de gevraagde papieren zo snel per mail doorgestuurd.
Hoe de beste man dit nu gaat lezen is ons een raadsel maar kennelijk is er bij de bank ook iemand die Nederlands spreekt of ze laten het vertalen. Alle gegevens aangeleverd dus en met het oog op de toekomst en het feit dat we de volgende dag weer terug naar Nederland zouden gaan hebben we nu meteen een Spaanse bankrekening geopend.
Overigens duurt het gesprek bij de bank eens zolang omdat de manager steeds telefoon tussendoor krijgt en twee dingen tegelijk aan het doen is, spoedgevalletje tussendoor 😜.

Het volgende probleem dient zich aan, ze kunnen nog niet direct de rekening openen omdat er nog vertaald en beoordeeld moet worden. Er hebben veel witwaspraktijken plaatsgevonden in Spanje dus ze hebben ook hier de regels aangescherpt.
De oplossing is even simpel als snel te regelen. We moeten de advocaat volmacht geven en dit moet dan weer door de notaris worden vastgelegd. Het grappige is dat alle adviseurs in dezelfde straat in Pinoso zitten, makelaar, gestor, advocaat, notaris én aannemer!
We vermoedden inmiddels ergens een verborgen camera, zo gemakkelijk en snel dat het allemaal ging!
Degene die nú nog zegt dat in Spanje alles mañana, mañana is kun je gerust dit voorbeeld geven!
In Nederland duurt dit wéken!
Nu hadden we alles binnen 3 uur geregeld, bank, gestor, NIE nummer en volmacht waardoor we niet voor ieder wissewasje naar Spanje hoeven maar dan kan Doña Angéla huppeldepup, ik ben haar naam vergeten, de advocaat namens ons tekenen.

Even ademhalen

We hebben gevraagd om wat tijd zodat we alles even rustig op een rijtje kunnen zetten zonder dat het huis aan onze neus voorbij gaat. Zoals gezegd willen we eerst een bouwtechnische keuring en moeten alle financiën even op een rijtje worden gezet. Dit is gelukkig gelukt.
Maar we hebben deze “werkvakantie” al enorme stappen gezet, veel meer dan we vooraf hadden gedacht.
En het voelt goed, daar vertrouwen we op!

Nu, vrijdag, weer naar Nederland.
Vroege vlucht, 5 uur op. Helaas 2 uur vertraging, slottijd gemist en Koninklijke Luchtmachtdagen in Volkel dus veel onzekerheid over de vertrektijd maar we zijn weg!
Geeft mij mooi de tijd om dit uitgebreide verslag te tikken en zijn jullie op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen.

Wordt vervolgd!

Saludos y un beso,
Diane & John