Omdenken…

Eind juli zijn wij voor enkele dagen naar Spanje vertrokken om meer duidelijkheid te krijgen over, met name, de vergunning om een B&B met foodservice te beginnen.

We hebben gelogeerd bij Angelie en Henk in Hondón de los Frailes.
Zij komen van origine uit Den Bosch en hebben sinds een kleine twee jaar een B&B, Casa de la Piña.
Een hele leuke en goed verzorgde B&B met een super gastvrouw en -heer.
Mocht je in deze regio willen verblijven, ga hier ook eens logeren.
We hebben ze natuurlijk bestookt met vragen en hebben erg veel geleerd van de ervaringen van Angelie en Henk.

Op dinsdag zijn we nogmaals naar CasAlegría gegaan.
We zagen nog een paar kleine dingen zoals loslatend stucwerk aan de buitenkant op sommige plaatsen.
Maar dat was nog wel makkelijk aan te passen en gaf volgens ons geen grote problemen.
Die begonnen pas echt op woensdag toen wij met Mayka de architecte naar de Gemeente Jumilla zijn geweest. Dat is de gemeente waar het pand is gelegen.
Een architect kan in Spanje voor jou ook alle vergunningen regelen die nodig zijn voor de B&B te beginnen.
Onze afspraak was om 11 uur.
De betreffende meneer waar wij mee hadden afgesproken was “even koffie drinken” en zou zo weer terug komen.
Overigens waren er nog twee wachtenden voor ons dus 11 uur was sowieso niet haalbaar.
Maar daar hadden we al op gerekend aangezien ons eerder al was verteld dat het verstandig is maar één ding per dag te regelen.
Mayka vertelde ons “de beste man heeft de hele dag afspraken staan en als hij het praten beu is gaat ie koffie drinken, afspraken of niet”.
Tja, de Spaanse manier van leven is zo gek nog niet!

Administratieve rompslomp

Overigens is het in Spanje kennelijk nog niet echt een gewoonte de administratie te digitaliseren gezien de enorme stapels papieren bij de receptiebalie en ook op de overige kantoren.
Je moet een formulier invullen bij binnenkomst, de betreffende ambtenaar tekent af, maakt een kopietje en gooit het op een grote stapel in de vensterbank.
Geldt de AVG ook in Spanje? Ik heb echt geen idee…

Vooraf hadden we met Mayka afgesproken dat ze zoveel mogelijk informatie zou inwinnen bij haar collega architect van de gemeente.
De grote vraag was vooral of wij ook een “foodservice” mogen gaan aanbieden aan onze gasten.
We hadden al eerder begrepen dat het verkrijgen van de vergunningen voor een B&B niet heel lastig is en wordt afgegeven door de gemeente én veel later ook nog door de provincie.
De vergunning voor de foodservice kan wel even gaan duren en wordt vaak niet in de vergunning zelf opgenomen.
De vergunning vanuit de Provincie wordt afgeven door het toeristenbureau (Túristico) en daar lopen ze nógal achter de feiten aan.
In de tussentijd bieden veel B&B’s wel al een aantal keer peer week een diner/table d’hôte aan aan hun gasten.
Maar goed, handhaving is er ook niet echt en krijg je wel controle dan zijn er ook wel weer een hoop mazen in de wet waardoor je niet hoeft te sluiten.

Aangezien ons zoekgebied op de grens van de provincies Alicante (gemeente Valencia) en Murcia (provincie Murcia) ligt èn ze in elk dorpje of stadje hun eigen regels mogen hebben zijn wij zeer benieuwd wat we te horen gaan krijgen.

Jumilla

Tijdens het bezoek bij gemeente Jumilla (provincie Murcia), waar CasAlegría onder valt werd het ons uitgelegd. Je mag bij een gebouw met twee verdiepingen maximaal 400 m2 aan woonoppervlak hebben, bij alleen begane grond maximaal 250m2.
De Casa heeft twee verdiepingen en een totaal woonoppervlak van 536m2.
Oké, en nu?
We kunnen er 136m2 vanaf slopen.
Mwah, dat heeft niet direct onze voorkeur.
Misschien is er nog een andere manier zegt Mayka.
We zijn enthousiast!
Je kunt eerst een vergunning aanvragen bij het toeristenbureau, dan val je onder een bedrijf en mag je 5% van je perceeloppervlakte bebouwen.
Dat perceel is 20000m2 dus dat zit wel snor!
Hoera!
Hoe lang duurt de afgifte van deze vergunning?
Dit kan wel twee jaar duren.
Mooi, maar we zijn in Spanje dus zet er maar factor 2 of meer op.
Henk vertelde ons een verhaal over een ander stel.
Zij wachten al 11 jaar op een foodservice vergunning.
En ze hebben ‘m nog niet.

Maar mogen we dan al beginnen met verbouwen, opknappen en kunnen we dan, hetzij een tikkie illegaal, al beginnen met de business?
Nee, dat mag niet zo vertelde de ambtenaar heel stellig.
Omdat het nu al buiten de wetgeving valt doordat het huis te groot is gebouwd mag je het alleen maar onderhouden.
Dus als het dak lekt mag je repareren en zorgen dat het niet instort maar je mag niets doen wat waarde vermeerderend is voor het pand.

Helaas pindakaas

Het licht is voor ons wel meteen aan, dit gaan we niet doen. We zouden jaren niets kunnen doen.
Teleurgesteld maar heel blij dat we dit eerst goed hebben uitgezocht.
De acht tientjes die we hebben betaald aan Mayka om ons te begeleiden en te helpen met deze afspraak zijn het geld méér dan waard!
Op z’n Spaans Vale la pena, de moeite waard!

De wetgeving is achterhaald, deze komt uit begin jaren 90 toen het begrip B&B nog maar amper bestond.
Maar we zullen het er wel mee moeten doen.
We hebben ook wel te doen met de koper, hij zit nu met een onverkoopbaar huis.
Het kan dienen als familie huis maar ook dan mag je niks verbouwen aangezien het buiten de wetgeving valt qua grootte.
Overigens veranderen ze de wet zonder dat je er wat van te weten komt.
Je komt er hier pas achter als je wat wilt gaan kopen, verbouwen o.i.d.

We nemen afscheid van Mayka en gaan eerst dit nieuws eens laten bezinken onder het genot van een cortado en een pan con tomate op een terrasje.
Een ervaring rijker en een illusie armer….

We gaan ‘s middags nog even langs Israël de aannemer.
We vertellen hem onze bevindingen.
Zoals Spanjaarden kunnen reageren, druk gebarend, zegt hij dat bijna alle B&B’s illegaal zijn en dat geloven wij zeker.
Maar wij vinden dit risico echt te groot.
En dat snapt hij.

Zelf bouwen?!

Hij laat ons een tekening zien van een B&B die hij heeft gebouwd.
Is dat niets voor ons?
Een stuk grond kopen en dan zelf bouwen?
Nou, dat hebben we in Nederland al eens gedaan dus waarom niet nog eens in Spanje?
Grond is hier genoeg te koop en niet duur.
De wetgeving in de gemeente Pinoso, provincie Alicante is anders.
Daar mag je een percentage van je perceel bebouwen.
In het buitengebied, wat wij graag willen, moet je dan wel tenminste 50.000m2 hebben
Dat lijkt ons net groot genoeg 😜.

We besluiten Mayka eerst te vragen of ze namens ons naar de gemeente Pinoso wil gaan om de regels helder te krijgen.
Deze volgorde bevalt ons het beste.

De volgende dag gaan we nog langs de makelaar.
Deze heeft al van Israël het hele verhaal gehoord en Israël had Mayka ook al gesproken.
Dus het is eigenlijk net zoals in de Gemeente Haaren, news travels fast!

Grond bekijken

Karen en Brenda van het makelaarskantoor hebben veel grondstukken in hun portefeuille.
Of we tijd hebben om even mee te gaan kijken naar twee percelen.
Laten we dat doen, morgen vliegen we tenslotte alweer naar huis.
We stappen bij Karen in de auto en gaan naar het eerste perceel dat op 5 autominuten van Pinoso ligt, vlakbij Rodriguillo.
Wat een uitzicht, tussen de wijngaarden.
En 60.000m2, daar kan je wel wat op wegzetten lijkt ons.
Op de foto’s krijg je wel een goede indruk van de ligging.
Het ligt op een plateau waardoor je een mooi uitzicht op het pittoreske dorpje hebt.
Het bevalt ons.
Ook kunnen we hier op het electriciteitsnet en de waterleiding aangesloten worden, een groot voordeel.
Daarna gaan we nog een ander perceel bezoeken, het ligt iets verder van Pinoso.
Te ver vinden wij en er staat een ruïne op die nog plat moet.
Verder is het een grote boomgaard met voornamelijk amandelbomen, wat ook een hoop werk geeft.

Het pakt ons niet dus we gaan ons eerst richten op het eerste perceel.
Ook boeken we meteen weer bij Henk en Angelie voor september zodat we dan nog meer percelen kunnen gaan bezichtigen die we eerst doorgestuurd krijgen van Brenda en Karen.
We zullen ons zoekgebied nu verplaatsen richting de Gemeente Pinoso, 400m2 woonoppervlak is te klein voor hetgeen wij willen.
Geeft ook weer duidelijkheid.
We brengen nog een laatste bezoek aan Israël in zijn showroom en hij kent het perceel en ook de omgeving omdat hij hier is geboren en getogen.
We bespreken nog even kort onze wensen qua stijl, hij kan alles leveren zegt hij. Da’s mooi! Maar we zullen bij de zoektocht zeker nog andere aannemers benaderen voor een goede vergelijking.

Weer naar huis

We eten een heerlijk 5 gangen tapas Menú del día (voor 12€!) met een lekker koud pintje en spreken deze dag door.
Het doel blijft hetzelfde maar de weg ernaar toe gaat misschien wel heel anders worden
We gaan weer terug naar het zwembad van Casa de la Piña om nog even te relaxen.

Inmiddels landen we alweer bijna op Eindhoven, tijd om af te sluiten!

Hasta Pronto!
Tot snel!

Saludos y un beso,
Diane y John