5 weken verder
De afgelopen weken stonden vooral in het teken van het huis in Haaren opruimen, weggooien, uitzoeken en naar de stort rijden.
Wat kan een mens toch een hoop verzamelen in een paar jaar tijd…
Maar goed, een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd!
Ook is het heerlijk om de tijd te hebben om eens met mensen af te spreken, lekker bij te kletsen of te wandelen.
Daar kan ik wel aan wennen.
Plannen maken
Voor wat Spanje betreft, we hebben natuurlijk niet stilgezeten.
In de maand augustus ligt alles in Spanje zo goed als plat vanwege vakantie en allerlei fiëstas en ferias, dus de bereikbaarheid en de snelheid waarmee dingen worden opgepakt ligt behoorlijk laag.
Maar dat wisten we dus stel je je daarop in.
We hebben onze plannen en wensen nog eens overdacht en geconcludeerd dat onze voorkeur uit gaat naar zelf bouwen in het buitengebied (rural).
Mocht dit vanwege regelgeving niet lukken gaan we kijken naar bestaand waar misschien al een vergunning op zit.
Nu zijn de vergunningen op persoon afgegeven dus je moet toch de molen in maar heb je meer kans om er een te krijgen.
Ook heb ik via social media wat contacten gelegd met groepen die in de regio Pinoso actief zijn.
Het leek mij handig om de kracht van social media te gebruiken om wat informatie in te winnen.
Het gevaar hiervan is natuurlijk ook dat er allerlei adviezen en raad (zeker goed bedoeld) gegeven worden welke inmiddels achterhaald zijn, tegenstrijdig zijn of gewoon niet kloppen.
We hebben dan ook besloten hier niet deze belangrijke info vandaan te halen maar het advies van onze architecte Mayka en de architect van de gemeente Pinoso af te wachten.
We willen de feiten weten van de mensen die daarover gaan.
Op naar Spanje
Het logeeradres is wederom bij Henk en Angelie in hun Casa de la Piña.
Het weer is heerlijk, de komende dagen wordt het tussen de 26 en 32 graden met af en toe een wolkje en een paar regendruppels.
De aankomst dag is op zaterdag en gebruiken we om lekker te chillen bij het zwembad.
Op sjanternel
Op zondag is er markt in het dorpje Algueña, dit ligt op een kwartiertje rijden.
Het is een markt met vooral kleding en schoenen maar er is ook een grote overdekte (een paar palen met een dak erop) hal met groenten en fruit, noten, olijven en nog meer lekkers.
Echt een Spaans sfeertje met een hoop reuring en wat kunnen ze hard roepen die Spanjaarden.
Er zit een klein barretje op de markt waar je koffie kan krijgen, John krijgt meteen een arm om zich heen geslagen van Francisco de ober die zich in Barcelona-outfit over het plein beweegt. Wil je koffie, vraagt hij? Ik kom het zo brengen.
In de middag bezoeken we nog Bodegas Cerdá in Hondón de las Nieves.
Een supermooie bodega om te zien, heel sfeervol.
We hebben geen afspraak voor een bezichtiging maar krijgen toch een glaasje of vijf te proeven.
Stuk voor stuk heerlijke wijnen, een lekkere cava en mijn favoriet een Pedro Ximenez.
’s Avonds eten we in Nieves bij Meson El Moreno, een restaurantje dat is overgenomen door een Belgische dame.
Lekker gegeten en het is er druk, ze moet een hoop mensen wegsturen die niet hebben gereserveerd.
Back to business
Maandag hebben we afgesproken met Karen en Brenda van het makelaarskantoor.
Ze hebben al wat onderzoek gedaan naar het stuk grond wat we vorige keer hebben bezocht en waar we nog steeds erg van gecharmeerd zijn.
Het blijkt dat er in 2016 een aanvraag is geweest om op dit perceel een duikschool (!) te beginnen.
Voor jullie beeldvorming, Pinoso ligt op 60 kilometer/ 45 minuten met de auto van de kust.
Maar goed, er was dus iemand die een mooie droom had.
Kennelijk is het niet doorgegaan omdat het toch wel moeilijk was om er enorme hoeveelheden water naartoe te krijgen.
Er zijn papieren waar op staat dat er een woning met bijgebouwen op gebouwd mag worden.
Zoals ik het kan begrijpen een wijziging in het bestemmingsplan.
Je mag 2% van het stuk grond bebouwen. Met 60000 m2 is dat een behoorlijke oppervlakte.
Dat ziet er dus hoopvol uit, al is het van 3 jaar geleden.
We gaan met Karen nog 2 andere kavels bezoeken, maar zijn we hier niet door geraakt. De ene ligt aan de doorgaande weg en de andere bestaat uit alleen maar terrassen.
Hoe je daar nou een huis op moet bouwen?
En de weg er naartoe is bijna onbegaanbaar en wanen we ons even in de Parijs-Dakar rally.
Na een heerlijk lunch, we kiezen natuurlijk het Menu del Dia, gaan we ’s middags met beide dames naar het dorp Yecla. Voor degenen die Polopos, Het Spaanse Dorp, gevolgd hebben op RTL4; hier staat de bodega waar deelnemers Christiaan en Kirsten hun wijnen vandaan hebben.
Het ligt midden in de vallei tussen de wijngaarden en amandelbomen.
Adembenemend mooi is de ligging van het huis, de locatie is echt fenomenaal.
Helaas moeten we aan het huis te veel doen om het naar onze wens te maken.
Jammer, maar dit wordt het niet.
Amandeloogst
Overigens is het oogstseizoen van de amandelen in volle gang.
Meestal gebeurt dit machinaal met een tractor die is uitgerust met een grijper om de boom beet te pakken, deze trilt dan een paar seconden zodat alle amandelen eruit vallen en een grote paraplu die ze opvangt.
Binnen 30 seconden zijn (bijna) alle amandelen dan van de boom gehaald.
Mooi om dit te zien. Het idee om op ons ruime perceel veel van deze bomen te planten en te oogsten bevalt ons wel en dit zou een mooie aanvulling op onze pensioenvoorziening kunnen zijn!
Ook is het bijna tijd om de druiven te oogsten, dit maken we dit jaar helaas net niet meer mee. Volgend jaar beter!
Bezoek aan Alicante Stad
Dinsdag geen afspraken dus gaan we een dag naar Alicante.
Het is warm vandaag, 32 graden. Maar we gaan vol goede moed op pad.
Leuke stad, zeker een bezoekje waard.
Ga vooral naar het oude gedeelte van de stad en je kan het kasteel van Santa Bárbara bekijken.
Je kunt met de lift omhoog en omlaag naar het kasteel, dat is met hogere temperaturen wel aan te raden.
Je kunt ook lopen maar dat is wel een aardig eindje en te ver in deze hitte.
Dit doen we later dit jaar nog een keer over.
Bezoek aan de architect
Woensdag hebben we met de architecte Mayka afgesproken. We hebben een goede klik met haar en ze komt steevast netjes alle afspraken na.
Ze is inmiddels al bij de gemeente Pinoso geweest en heeft met de architect gesproken.
In principe is wat wij willen op dit perceel toegestaan. Hoera, goed nieuws!
Nederlanders als we zijn willen we dit natuurlijk zwart op wit, zoals dit in 2016 is omschreven.
Hier gaat ze achteraan, maar dit kan wel 1-2 maanden duren.
We vragen ook nog aan haar hoe het nu ook weer precies zat met het aanvragen van de vergunning voor het voeren van een Casa Rural B&B.
Dit kan tegelijk met de aanvraag van de bouwvergunning. We kunnen dan meteen met het bouwen rekening houden met de wensen en eisen van de gemeente Pinoso, de provincie Alicante en de regio Valencia, die ook een aardige vinger in de pap heeft.
Ook moet Mayka de ‘escritura’ nog krijgen van de huidige eigenaar.
We vragen of de makelaar dit regelt en verder communiceert met Mayka.
De escritura is de notariële eigendomsakte.
Hierin staan de juiste gegevens, afmetingen, of het vrij is van huur en lasten e.d. Belangrijk dus, vooral omdat de verkoopadvertentie en de escritura nogal eens verschillen.
Dit moet bij aankoop volledig gelijk zijn aan elkaar.
Bodega’s bezoeken
Donderdag bezoeken we nog een aantal bodega’s.
Ik heb me een beetje ingelezen via een samenvatting van de wijnopleiding die ik via internet heb gevonden.
Interessante materie en leuk om dan ook middenin de druiven te zitten.
We gaan op de bonnefooi, wat niet heel handig is ontdekken we al snel.
Bij de eerste bodega worden we zowat weggekeken, niet erg gastvrij.
De tweede, Casa Rojo in Jumilla.
Ze bestaan pas een jaar of 10, prachtig modern gebouw en ondanks dat we geen afspraak hebben worden we toch heel vriendelijk ontvangen en krijgen we een korte privérondleiding.
Hier komen we zeker terug, met een afspraak! Ook omdat de wijnen van een erg goede kwaliteit zijn en ze al diverse prijzen gewonnen hebben. Zij geven ook aan met ons te willen samenwerken.
In Pinoso rijden we nog even langs Bodega Pinoso, waar ze vooral biologische wijnen hebben. Ook hier hebben ze niet op ons gerekend dus plannen we ook deze voor een volgende keer.
Back to reality
Vrijdag weer terug naar Nederland, we besluiten eind dit jaar nogmaals terug naar Pinoso te gaan en het plan is om dan de grond te kopen mits de gemeente de stukken klaar heeft voor ons.
Ondertussen gaan we alvast voorzichtig een stap verder en oriënteren we ons op aannemers e.d.
We zijn druk bezig de ruimtes en gastenverblijven te bedenken en zouden het te gek vinden de finca te voorzien van een wijnkelder.
Ideaal voor opslag, koelen en proeven!
Eerst nog een feestje vieren, John wordt eind september 50 jaar!
Daar proosten we op, salud!
Saludos y un beso,
Hasta Luego,
Diane & John