Spanje heeft in december, naast de Kerstdagen, ook nog allerlei andere feestelijkheden en tradities. We nemen graag de Días Festivos even met je door.

6 December

Begin december, op de 6e, viert men in Spanje de “Dia de la Constitución”. De dag dat in 1978 de grondwet in Spanje werd ingevoerd.
Deze dag wordt samen gevierd met 8 december. De “Inmaculada Concepción”, Onbevlekte Ontvangenis van Maria.
Samen worden deze dagen Puente de la Constitución genoemd. Even opletten want de meeste winkels en kantoren zijn gesloten.

El Gordo

Vlak voor kerst is de trekking van de grootste loterij van de wereld “El Gordo” wat letterlijk de dikke of de vette betekent. Deze naam is te danken aan het astronomische bedrag dat wordt uitgekeerd. In 2020 was er 2,4 miljard euro te verdelen. Loten kosten 200€ per stuk en worden dan ook vaak door een groep gekocht. Je kan ook 1/10 lot kopen. De hoofdprijs bedraagt 400 miljoen euro. Misschien volgend jaar ook maar eens een lot kopen.

Kerst

24 december, Nochebuena. Kerstavond, families komen samen om te eten.
Het diner is meestal traditioneel met vis, ham maar ook de welbekende kalkoen. Verder wordt het diner uitgebreid met allerlei zoetigheden zoals Turrón de Jijona, nougat uit Alicante.
De nachtmis, Missa de Gallo, wordt ook gezamenlijk bezocht.

25 december, Dia de Navidad.
Eerste kerstdag, soms brengt Papa Noël cadeautjes maar deze worden in Spanje meestal met Driekoningen gegeven.
In Spanje kent men geen 2e kerstdag en vaak worden de restjes die over zijn van het kerstdiner verwerkt in canélon, canneloni.

Oud & Nieuw

31 december, Nochevieja.
Oudjaarsavond, en letterlijk “oude nacht”.
Volgens een oud gebruik eet je tijdens het slaan van de klok om 12 uur op elke klokslag een druif, dus 12 druiven. Ik zou zeggen “don’t try this at home” want een mondvol druiven is niet heel handig! En heel doorslikken ook niet. Het zou geluk brengen. Voor geluk kun je ook overwegen op oudjaarsavond rode lingerie te dragen. Ook dit zou namelijk geluk brengen in je (liefdes)leven. Wellicht een betere optie dan de druiven.

Onnozele Kinderen

28 december, Dia de los Santos Inocentes. Onnozele kinderen, of beter gezegd onschuldige kinderen. De aanleiding voor deze feestdag is niet zo mooi, namelijk de kindermoorden van koning Herodes ten tijde van de geboorte van Jezus Christus waarbij alle jongetjes onder de 2 jaar werden gedood.
Nu is het vergelijkbaar met onze 1 april. De hele dag mag je grappen maken en mensen voor de gek houden, wat vooral door kinderen ongestraft mag worden gedaan.

Driekoningen

Op 5 & 6 januari viert men in Spanje Driekoningen, Los Reyes Magos. Het wordt onder andere gevierd met een optocht, de Cabalgata de Los Reyes Magos.
Kinderen krijgen in de nacht van 5 op 6 januari cadeautjes welke op 6 januari bij het ontbijt uitgepakt mogen worden.
Er wordt een Roscón de Reyes gegeten, een cake-achtig brood met gedroogde vruchten bovenop. Erin verstopt worden een boon en een kroontje of koningspoppetje. Degene die de boon heeft moet de Roscón betalen, degene die het kroontje of poppetje vindt, wordt de hele dag als een koning behandeld.