Spaanse linzensoep
6-8 personen
Moeilijkheidsgraad☑️

Een heerlijke verwarmende soep voor de wat koudere dagen.
Voor een vegetarische* versie vervang je de runderbouillon door groentebouillon en laat de chorizo** weg of vervang deze door champignons. Door gerookte paprikapoeder te gebruiken krijg je een mooie diepe smaak.

Ingrediënten:

1 grote pot rode linzen (ongeveer 500 gram)
1 blik tomatenblokjes van 400 gram
100 gram chorizo worst in stukjes**
1 fijngesneden prei
2 tenen knoflook
1 fijngesneden ui.
1 theelepel paprikapoeder
½ theelepel pittig paprikapoeder
1 liter runderbouillon (of groentebouillon)*
naar smaak peper en zout
naar smaak worcestersaus
olie om in te bakken

Werkwijze:

Voeg 2/3 van de ui, 2/3 van de prei en alle knoflook in een soeppan ( 2.5 liter inhoud) en bak dit zachtjes aan in wat olie voor ongeveer 10 minuten.
Voeg daarna de bouillon toe en de uitgelekte linzen.
Houd een paar eetlepels hele linzen achter.
Bak in een aparte pan de blokjes worst in een beetje olie en voeg op het laatst de twee soorten paprikapoeder toe. Zet het vuur uit.
Voeg de tomatenblokjes toe aan de pan met de prei, ui en knoflook en laat geheel 10 minuten zachtjes koken.
Maak de soep iets fijner met staafmixer.
Voeg daarna de blokjes vlees toe en het restant van je prei, ui en linzen, dit zorgt voor de een mooie structuur in de soep.
Afkruiden naar smaak met peper en zout en worcestersaus.
Lekker met lepel dikke yoghurt of crème fraîche.