Mijn wijnreis

Mijn eerste glas wijn dronk ik pas laat, op mijn 32e.
De aanleiding was minder leuk, mijn vader overleed op 30 december 2007. Op oudejaarsdag schreven wij de rouwkaarten onder het genot van zijn favoriete wijn, een stevige rode van Bodegas Laus. Jawel, een Spanjaard…
Het zaadje was geplant.

Nu ben ik getrouwd met een man die enorm van lekker eten houdt en tijdens onze eerste date (al even geleden ;-p) vertelde dat hij eigenlijk als kleine jongen heel graag kok wilde worden maar toch uiteindelijk een rechtenstudie heeft afgerond.
Het bleef toch kriebelen en heeft hij op zijn 48e de koksopleiding in deeltijd aan de Rooi Pannen afgerond.

Wijncursus

Met onze emigratieplannen in het vooruitzicht leek het ons niet meer dan logisch een wijncursus te gaan volgen om onze gerechten te voorzien van mooie bijpassende wijnen.
Via via kwam ik bij de Wset opleidingen van De Wijnstudio terecht.
Wset is een internationaal erkende wijn opleiding voor zowel de liefhebber als professional.
Niet wetende wat precies te verwachten begon ik met Level 2.
En het pakte mij direct, veel interessante dingen komen samen in deze opleiding. Historie, natuur, bodem, geografie, wijn-spijs, allemaal heel boeiend.
Omdat Corona wat roet in het eten gooide, is de opleiding gedeeltelijk online verder gegaan en heb ik in september 2020 examen gedaan. Gelukkig ben ik glansrijk geslaagd! En meteen doorgegaan met Level 3, deze opleiding is aanzienlijk pittiger en ook weer door Corona zijn de lessen en het examen uitgesteld. Maar dat geeft ook weer wat meer tijd om te studeren.

Mijn favorieten

Nu is mijn wijnkennis nog niet heel uitgebreid maar toch zijn er een aantal wijnen waar ik altijd enorm van geniet. Dit komt dan ook vaak door de combinatie met heerlijk eten of een herinnering die ik heb bij een bepaalde wijn. Natuurlijk zijn het de Spaanse wijnen die mijn voorkeur hebben. Bijvoorbeeld een heerlijk frisse Albariño bij schaal-en schelpdieren, overheerlijk. Maar ook een rode wijn van de Monastrell druif uit de Alicante regio in het zuidoosten van Spanje, het gebied waar wij ons willen vestigen. Al dan niet in een blend met Garnacha en Syrah, de zogenaamde “Rhône blend”. En vergeet vooral een feestelijke Cava niet of, helemaal geweldig, sherry. Deze laatste verdient zeker een plaats in de spotlights en ik ben dan ook van plan me hier na het behalen van mijn Wset level 3 meer in te gaan verdiepen, wat een mooie wijn met ongelofelijk veel mogelijkheden, zeker wat wijn en spijs betreft.

Wijntips

Op deze pagina ga ik jullie op de hoogte houden van alles op wijngebied.
Van heerlijke wijn-spijs combinaties tot tips over welke bodega’s je echt bezocht moet hebben en (online) proeverijen die ik ga volgen.
Natuurlijk ga ik mij vooral verdiepen in Spaanse wijnen en dan met name het wijngebied rondom Alicante waar wij ons willen gaan vestigen.

Salud y Hasta Luego!