Pinoso en omgeving

We gaan ons vestigen in de gemeente Pinoso, net buiten de bebouwde kom.

Pinoso is een authentiek en welvarend dorp in het binnenland van Alicante met een bloeiende marmer-, zout- en leder industrie.
En dit op slechts 40 (auto)minuten van de luchthaven en de stranden.
Het bergachtige landschap leent zich uitstekend voor heerlijke wandelingen en fietstochten.
Het dorp beschikt verder over alle denkbare voorzieningen zoals supermarkten, winkels en een modern medisch centrum. Elke zaterdag is er markt en maar liefst 6 dagen per week kun je terecht in de overdekte markt op het plein.
Ook bars en restaurants zijn goed vertegenwoordigd en bieden zeer goede kwaliteit.
Van een menú del Día bij een lokale taverna tot eten op Michelinsterren niveau, het kan allemaal in Pinoso en omgeving. Bij een aantal van hen hebben we heerlijk gegeten en we vertellen jullie graag over onze ervaringen.

Wijn

In het vroege voorjaar kun je genieten van de mooie roze en witte bloesems afkomstig van de amandelbomen, olijfbomen en druiven.
Alicante is een prachtig en succesvol wijn producerend gebied, samen met het naburige Jumilla/Yecla en de regio Valencia.
Heerlijke rode, witte en rosé wijnen worden hier gemaakt. De rode “tinto” wordt voornamelijk gemaakt van de Monastrell druif die in deze regio breed staat aangeplant.
Ook de “Fondillón” dessert wijnen zijn hier wereldberoemd en vaak bekroond.
De meeste bodegas zijn aangesloten bij de Rutas del Vino de Alicante en Jumilla.
Inmiddels hebben we er enkelen bezocht en willen we jullie straks graag laten genieten van deze lokale wijnen.

Marmer

Het Monte Coto gebergte zorgt voor het grootste deel van de marmerproductie in Alicante en Spanje in het algemeen.
Het witte gebergte zie je van verre liggen en de nabijgelegen groene sparren, waar de naam Pinoso, el Pinós vandaan komt, geven een mooi contrast.

Bezienswaardigheden

De klokkentoren van Pinoso, La Torre del Reloj, is het herkenningspunt geworden van Pinoso en dateert van 1889.

Verder zijn er diverse kerken en kloosters in de omgeving te vinden zoals de parochie van San Pedro Apóstol, de Ermita de Santa Catalina en de Ermita de Monte Cabezo.

Fiëstas

Spanje staat bekend om haar vele feestdagen, feesten en festivals al dan niet opgedragen aan een of meerdere heiligen.
De eerste week van augustus viert men in Pinoso de patroonsfeesten ter ere van de Virgen del Remedio. Er is dan kermis, vuurwerk, optochten, muziekuitvoeringen en vele andere activiteiten. In februari viert men er de onafhankelijkheid van Monóvar, sinds 1826, de “Dia del Villazgo”. We zullen in de toekomst meer informatie plaatsen over de vele feesten en feestdagen in Spanje en in het bijzonder de regio waarin we wonen.

Natuur

Het natuurpark Monte Coto ligt in de Sierra del Reclot en loopt door de gemeenten Monóvar, Pinoso, Algueña en La Romana.
Het hoogste punt is 997 meter. Door veel verschillende bomen en beplanting, is er
een grote diversiteit aan vogels, amfibieën (door gebrek aan water niet heel veel) en reptielen zoals bijvoorbeeld slangen en hagedissen.
Voor de vogelspotters onder jullie; er bevinden zich meer dan 100 soorten vogels in dit natuurpark. Door de rotsachtige omgeving kun je hier roofvogels vinden zoals bijvoorbeeld de adelaar en verschillende valkensoorten.
Er zijn zo’n 700 plantensoorten bekend.

De bekendste routes zijn de lange-afstandsroute GR-7 en de korte-afstandsroutes PRV-3 en PRV-166.

We zullen deze routes nog eens zelf gaan verkennen zodat we jullie uit ervaring meer kunnen vertellen.

Wil je trips maken door dit park? Dit kan met en zonder begeleiding. Er is een “klaslokaal” waar je terecht kunt voor meer informatie. Dit bevindt zich HIER.