Van ontwerp naar bouw!

 

Vrijdagmiddag 1 oktober, Eindhoven AirPort. Superdruk is het en dat voelt ietwat onwennig, “het oude normaal”. We zijn weer op weg voor een week Pinoso.

Het laatste kwartaal van 2021 gaat beginnen. Toch altijd een momentje om weer even terug te kijken maar zeker ook vooruit te kijken.

We hebben op afstand vooraf al veel besproken met de aannemer. Het gaat nu steeds meer over de details zoals zonnepanelen, afwerking binnen en buiten, stucwerk, enzovoort. We realiseren ons dat er nog ontzettend veel keuzemomenten komen. Veel bespreken we nu al maar voor sommige zaken is het nog wat vroeg zoals bijvoorbeeld de keuken. Gelukkig hebben we over de meeste onderwerpen hele duidelijke ideeën.

 

De laatste loodjes

 

Ook hebben we in ons huiskamerrestaurant in Haaren weer een aantal avonden onze culinaire kunsten mogen vertonen en zijn we blij met alle enthousiaste reacties. We leren enorm veel van de feedback en het helpt ons om onze plannen nog beter vorm te kunnen geven.

Inmiddels ben ik gestopt met mijn werk bij de catering en heeft John over drie weken (om precies te zijn nog 11 werkdagen) zijn laatste werkdag. De komende maanden worden druk met het huis dat leeg moet en de laatste regel dingen voor de emigratie.
Het komt nu steeds dichterbij en we realiseren ons dat we over drie maanden, op 6 januari 2022, dan toch echt die enkele reis Spanje boeken waar we het al zolang over hebben.

Wanneer we in Spanje zijn aangekomen rusten we eerst even wat uit en gaan we heerlijk rondstruinen op de zaterdagmarkt. We nemen een lekker ontbijtje bij een van de leuke tentjes op het marktplein. De markt is niet superdruk en er heerst een gezellige sfeer!

Zondag eten we weer in ons favoriete restaurant Pere y Pepa en gaan we nog even bij ons perceel kijken. De aangename stilte is er fantastisch, we wandelen nog even naar boven en genieten van het uitzicht.

 

Startschot

 

De rest van de week bestaat uit het tekenen van het contract met de aannemer bij onze advocaat en het verder bespreken van de details zoals stopcontacten. Heel belangrijk en we zullen het lichtplan in de toekomst ook nog wel een aantal keer kritisch bekijken. Zodat we zeker genoeg stopcontacten en lichtpunten hebben.
Het is ontzettend gaaf om te zien dat alles helemaal naar onze wens is getekend en dat deze ontwerp fase kan worden afgesloten. We ontvangen in oktober ook nog de 3D impressies, van binnen en buiten en delen die met jullie.

De bouwtekening moest nog wel door de orde van architecten bekeken en goedgekeurd worden. In Spanje controleren architecten elkaars werk. Ons plan was de laatste dag voordat we vertrokken juist goedgekeurd. We konden dus nog gaan tekenen voor de aanvraag van de bouwvergunning bij de gemeente.
We hebben nog nooit in 1 week zoveel handtekeningen gezet, kopietjes meegekregen en stempels gezet zien worden. ‘S lands wijs ‘s lands eer. De bouwvergunning wordt aangevraagd op 13 oktober 2021. Een mijlpaal! In de tussentijd kan de aannemer het perceel bouwrijp maken. Het gaat ineens heel snel nu.

Het weer is nog zalig, ‘s avonds en ‘s nachts koelt het af naar een graad of 16 maar overdag is het nog een heerlijke 26 graden. Deze nazomer wordt in Spanje de Veranillo genoemd. Tot november of zelfs december kan het nog erg aangenaam zijn. Natuurlijk valt er ook weleens een buitje maar dat viel deze week erg mee.

 

Relax Time

 

We gaan ook nog een dag naar de thermale baden van Fortuna, op een half uurtje rijden van Pinoso. Een groot complex dat bestaat uit hotels, Romeinse Spa en verwarmde thermale buitenbaden. Wat een zaligheid! Goed voor je lichaam en geest. Je kunt een dag entree kopen voor de Playas thermales en ook kun je allerlei arrangementen boeken. We beginnen met een dagje bij de verwarmde zwembaden met water uit een bron met minerale zouten. Ondanks dat ik tijdens het zwemmen een badmuts op moet is het echt heerlijk! John hoeft geen badmuts te dragen, de dame bij de kassa kijkt naar zijn koppie en zegt dat het zo goed is….

 

Post in Spanje

 

We huren een postbus bij het postkantoor in het dorp waar we ook pakketjes kunnen ontvangen in de toekomst. We moeten ervan uitgaan dat de postbode in het buitengebied niet persoonlijk langskomt. Grote leveringen voor bijvoorbeeld meubels kunnen we regelen met een Google maps coördinaat. We hebben dus geen formeel woonadres in Spanje zoals in Nederland met een straat of postcode. In het buitengebied van Spanje geeft men vaak geen straatnamen. Het huis heeft straks wel een perceelnummer en een GPS code. Die code heb je nodig als je bijvoorbeeld politie of een ander noodnummer wilt bellen.
Ook aan het huren van een aportado correo, een postbus, gaat weer de hele officiële papierwinkel vooraf. Een les die we al snel geleerd hebben is: vergeet nooit je paspoort of ID en je NIE nummer, een Spaans BSN nummer, mee te nemen. En dan ook de originele documenten, een paspoort in de cloud of een kopietje daar kom je niet ver mee.

Wat vliegt de tijd in Spanje! We staan rustig op en nemen ruim de tijd voor het ontbijt en in de middag eten we warm tussen 3 en 5. De lunch duurt dan vaak een uurtje of 2. Heerlijk genieten in de zon bij een taverne of barretje.

Aan het begin van de week rijden we nog voor een bezoekje naar de Makro in Spanje. Handig om te weten waar deze ligt en wat je er kunt kopen. Op een industrieterrein op 35 minuten van onze woonplaats. We zien daar ook een bouwmarkt en meerdere outlets. Hier kun je zoals in Nederland de grote boodschappen inkopen. Ook non-food zoals servies, servetten schoonmaakartikelen en keukenapparatuur zijn goed voorradig. Omdat we in Spanje een Berlingo gaan rijden met veel laadruimte, kunnen we straks slim inkopen en meteen een voorraad aanleggen. Dit voorkomt dat we telkens verlegen zitten om ons basisassortiment. Met 8 gasten zal er heel wat nodig zijn.

 

Balans

 

We brainstormen over onze openingstijden. We kiezen ervoor om onszelf niet te veel te belasten, zeker in de aanloopperiode. Het lijkt erop dat we ieder jaar in de maanden januari en augustus helemaal vrij nemen. In de tussenliggende weken zijn we dan telkens 2 weken open voor onze gasten en aansluitend 1 week dicht. Dit geeft ons de mogelijkheid om 14 dagen lekker te ‘draaien’. En dan daarna telkens een week om bij te komen en weer alles in gereedheid te brengen. Per saldo zijn we dan grofweg 30 weken per jaar open en zijn we 22 weken per jaar gesloten. Een mooie balans vinden we zelf. En dat is ook precies de bedoeling.

 

Food

 

John heeft voor deze twee weken een mooie reeks van afwisselende menu’s met fine dining, tapasavonden, BBQ en paella bedacht. Zo verrassen we onze gasten iedere avond met iets anders en kan hij zich goed voorbereiden in de keuken. Deze structuur werkt goed en natuurlijk houden we rekening met dieetwensen of allergieën. Aan de lunchkaart wordt nog gewerkt, er staan nu al 6 lekkere en vaak gezonde gerechten op zodat onze gasten niks tekortkomen. We vertelden jullie al over de signatuur hamburger van kippendijen en chorizo, maar ook een frisse soep en gezonde salade ontbreken niet. Een tostada op Spaanse wijze staat ook op de kaart evenals Shaksuka van de chef. Een overheerlijke schotel met bonen, tomaten, ui, knoflook, vis of worst en een eitje in het midden dat in de oven net niet helemaal is gestold. Op smaak gebracht met paprikapoeder, komijnpoeder, verse zwarte peper en zeezout. Je moet het eens komen proberen en je broodje dippen in dit gerecht!

In november reizen we nog een keer af naar Spanje, hopelijk zijn de werkzaamheden voor de bouw dan al voorzichtig begonnen en kunnen we dit met eigen ogen gaan zien. We steken er een kaarsje voor op.

Saludos y un beso,

Diane & John