December in Spanje

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat we vanuit Nederland een enkele vlucht namen naar Spanje. Zonder huis, dat moest nog (af)gebouwd worden en wachtten we vol spanning en onzekerheid over wat er op ons af zou komen.

Zoals altijd maken we in december de balans op en genieten we van de warme decemberzon. Heerlijk om nog steeds bijna iedere dag lekker in de zon te kunnen genieten, zelfs in de winter. Temperaturen halen in deze wintermaanden soms nog de 20 graden en je trui heb je dan niet meer nodig. Overigens hebben we hier amper regen gehad de afgelopen maanden. Wat er in Nederland te veel is hebben wij hier dus te weinig.

We hebben van dichtbij de bouw meegemaakt en in de tussentijd hebben we Spanje ontdekt, een bedrijf opgezet, veel nieuwe vrienden gemaakt en nieuwe mensen ontmoet
Het is ons niet gelukt om in de zomer van 2022 de bouw helemaal af te ronden, maar ons eigen appartement op de eerste verdieping was wel bewoonbaar.
In het najaar van 2022 is de bouw gestaag verdergegaan en konden we familie en kennissen gaan ontvangen.

Wijn en lekker eten

Ons wijnbedrijf met eigen blend is in 2023 mooi van de grond gekomen en onze wijn is nu zelfs in Nederland verkrijgbaar bij Mitra Pijnenburg in Helvoirt (NB). We hebben de ambitie om in 2024 weer nieuwe blends te maken, een krachtige rode staat hoog op ons verlanglijstje. Ook op dit lijstje staat al een tijdje een kookboek of misschien wordt het een magazine met recepten en artikelen over onder andere emigreren, gezond leven en natuurlijk lekker eten en drinken. Een en ander is al uitgewerkt en we hebben ideeën genoeg!

De wijn (en fijn) proevers weten ons te vinden en zeer regelmatig hebben we groepen die onze tasting ruimte bezoeken om te genieten van een goed glas wijn. Ook de kookworkshops bevallen ons en de deelnemers erg goed. We namen zelf deel aan een kookworkshop in Alicante, waar we een traditionele paella leerden maken. Het recept is niet ingewikkeld maar de ingrediënten moet je wel in de juiste hoeveelheden en volgorde toevoegen. Bovenaan de lijst van een goede paella staat de rijst die rond van korrel moet zijn en veel vocht moet kunnen opnemen. De bouillon, de gebakken knoflook en de gedroogde kleine en gemalen pepers worden tot een emulsie gedraaid en dat is je basis. Niet ingewikkeld, maar je moet het wel weten en precies het recept volgen. Ook in onze casa geven we inmiddels kookworkshops. Aan onze gasten uit Nederland, maar ook aan vrienden en kennissen die al in Spanje wonen. Volgend jaar worden er nog meer workshops georganiseerd en de eerste voorinschrijvingen zijn al binnen.

Een huis is nooit af en dat geldt ook voor ons. We hebben het afgelopen jaar nog aardig wat veranderd in de tuin. Extra planten gezet, siergrind, een alarmsysteem, grondverlichting, palmbomen en de veranda aan de bar is aangebouwd. Binnenkort zal er in onze tuin ook een echte hout gestookte Finse sauna geplaatst worden. Een sauna in Spanje?! Inderdaad, de nachten en ochtenden zijn in de winter best fris, soms lichte nachtvorst en het is dan heerlijk ontspannen in de warmte van de sauna.
Wat denk je van een rondje wellness? Zwembad, sporten in de gym, jeu de boules, sauna, barbeque en wijnbar? Genieten met een hoofdletter G toch?

Spanje is populair

Als we de berichten uit de kranten en het nieuws mogen geloven is de vraag naar huizen en grond in Spanje vier keer groter geworden de afgelopen jaren. We zien het zelf ook, er is veel vraag naar bouwgrond, huizen en in de regio wordt erg veel gebouwd. Het zou ons niet verbazen als het komende decennium de huizenprijzen in Spanje nog verder stijgen. Het leven is relatief goedkoop en het klimaat is top. We krijgen dan ook aardig wat vragen en verzoeken uit Nederland om advies en tips te geven over een tweede huis of emigratie. Waar moet je op letten en wat zijn valkuilen? Die zijn er zeker en wij hebben door een voorbereiding van vijf jaar wel wat valkuilen weten te vermijden. En dan nog heb je ook hier te maken met bureaucratie en onverwachte vertragingen die soms volledig onnodig zijn. Ook dit kost ons nog steeds de nodige moeite en dan zijn we weer verbaasd over het gebrek aan duidelijke communicatie in Spanje. Websites met verouderde informatie, verkeerde adviezen van “deskundigen”. Het land zit er vol mee.
Onze aannemer heeft bijvoorbeeld maar liefst zeven maanden de tijd genomen om de lijst met opleverpunten af te werken en je staat dan toch redelijk machteloos. Wij willen meer ambitie zien, perfectie en snelheid en zij vinden dat het huis al bewoonbaar is en je geduld moet hebben. Dit alles weegt niet op tegen het heerlijke klimaat, de rust, het heerlijke eten en de aardige mensen. Just go with the flow.

Ongeluk in een klein hoekje

Na een bezoek aan de supermarkt verlaten we de uitrit en moesten we een onoverzichtelijke bocht nemen. Voordat we op de goede rijbaan kwamen werden we opgeschrikt door een wegpiraat die met hoge snelheid door de bocht aan kwam rijden. Pats-boem. We raakten de andere auto aan de zijkant en onze voorbumper was flink beschadigd. We kwamen met de schrik vrij en konden nog dezelfde dag een nieuwe nummerplaat krijgen die volledig kapot was. Gelukkig konden we nog wel in de auto rijden. Een schadeformulier in het Spaans invullen kunnen we nu ook afvinken.
De verzekering reageerde vervolgens erg traag en pas na 4 weken kwam er een duidelijke reactie en konden we de auto hier in Pinoso laten repareren. En hier in ons eigen dorpje is de auto naar volle tevredenheid gerepareerd. Dat mag dan ook wel weer gezegd.

We gaan genieten van een paar dagen rust en kijken terug op 2023 maar vooral vooruit naar 2024. Wij hebben er zin in!

Feliz año nuevo, gelukkig nieuwjaar!
Un beso grande,
Diane & John