Holiday in Spain

Op de dag dat de schoolvakanties in de regio Zuid zijn begonnen, zijn wij voor een week vertrokken naar Spanje.
Het is weer bijna als vanouds op de luchthaven van Eindhoven, behoorlijk druk dus.
Een heerlijke zwoele zomeravond wacht ons op dus we besluiten op weg naar Pinoso een lekker koud pintje te nemen op het terras.
Daarna hebben we onszelf geïnstalleerd in ons appartementje. Zaterdag en zondag zijn we heerlijk vrij en we genieten van de zon en het prachtige weer. Het is behoorlijk warm dus vooral smorgens en savonds is het buiten goed toeven. We rijden nog een keer naar het perceel wat keurig is ontdaan van onkruid. Dit is verplicht wegens brandgevaar. We kunnen nu ook veel beter zien hoe groot het perceel eigenlijk is en waar het huis het beste uitkomt. We houden rekening met de stand van de zon en de situering van de bijgebouwen (bar en BBQ, opslag en de gym).
Het eerste weekend nemen we genoeg tijd om nog eens door de straatjes van Pinoso te slenteren. Op zondag eten we bij Pere Y Pepa, inmiddels ons favoriete restaurant in het dorp. Een typisch Spaans familierestaurant dat wordt bestierd door een echtpaar. De lunch duurt al snel 2.5 uur en dat bevalt ons wel. Het is altijd volgeboekt en dat is meestal een goed teken.

Puntjes op de i

Op maandag hebben we de eerste afspraak met de aannemer. Hij doet ons een voorstel voor situering van ons huis en de richting lijkt ons perfect. Het zwembad heeft de hele dag zon en het huis met de 4 studio’s komt dwars te liggen op het langgerekte perceel. We besluiten de oprijlaan wat langer tot 90 meter te maken zodat de achtertuin net wat intiemer wordt. Maar deze is nog ruim genoeg voor alle bijgebouwen en veel planten en hoekjes. De tuin wordt aangelegd door een tuinarchitect die handig en ervaren is in het ontwerpen en aanleggen van grotere tuinen.

We zijn er redelijk snel uit met de aannemer en besluiten om toch een ruim tweede terras bij de bar te maken. Hier wordt een overdekte buitenkeuken gemaakt waardoor we de diners en lunches kunnen afwisselen. Hoe fijn is het om af en toe eens buiten te koken en de grill aan te steken tijdens de lange zomers? De aannemer laat ons leuke voorbeelden zien en hij vraagt of we tijd hebben mee te rijden naar Encebras. Daar heeft hij onlangs een buitenkeuken op maat gemaakt.
Na wat laatste punten over de aannemingsovereenkomst zijn we klaar met het formele deel van dit bezoek. De architect levert nu snel de 3D tekeningen in kleur op. We kunnen niet wachten!

De vergunning voor bouw van de gemeente volgt meestal binnen 4 tot 6 weken na aanvraag.
Voor het volgende bezoek moeten we gaan beslissen waar de stopcontacten en verlichting komen. We zijn er weer in oktober en dat is mooi op tijd. Qua planning herhaalt de aannemer dat hij echt rekening houdt met een bouwtijd tot 40 weken. Het is fijn om te horen dat hij bereid is dit contractueel vast te leggen. Dit houdt in dat we vanaf medio oktober 2021 tot ergens in mei of juni volgend jaar ver klaar zijn.

Nog meer administratief geregel…

In Nederland hebben we een binnenhuisarchitecte gevraagd om ons een professioneel advies te geven. Met name voor ons eigen woongedeelte kwamen we er niet helemaal uit. In september wanneer alle maten bekend zijn gaat ze voor ons aan de slag. We kunnen jullie dan ook een mooi 3D ontwerp laten zien.

Later op de dag hebben we een afspraak met een lokale administrateur die ons kan helpen met het regelen van onze verblijfsvergunning als inwoners van Spanje. We staan ook op het punt een nieuwe auto te kopen en dan moeten we bij de aflevering wel onze zaakjes op orde hebben. Er is nog tijd genoeg maar we beginnen graag op tijd met het aanvragen van de juiste documenten.

De contactpersoon van onze bank in Spanje heeft een rekening geopend dus we hebben inmiddels ook betaalpassen en een rekeningnummer. Stapje voor stapje komen we er wel.

Comprar un coche (oftewel, een auto kopen)

Op dinsdag trekken we maar de stoute schoenen aan en rijden we naar de plaats Elda. Daar zijn diverse grotere autodealers gevestigd en we hebben ons huiswerk gedaan. We kiezen voor de nieuwe editie van de Citroën Berlingo in de XL variant. Dat houdt in dat er 7 passagiers in passen of 5 met een enorme laadruimte. De auto heeft dus een zee aan ruimte en ziet er erg sportief uit. De autoverkoper is in het begin wat sceptisch en legt uit dat nieuwe auto’s een lange levertijd kennen. Dit in verband met het wereldwijde tekort aan onderdelen en vooral chips.
We leggen uit dat we gerust 5 maanden willen wachten. Voorraad is er bijna niet en we kiezen daarom voor een nieuwe auto in een lichte zandtint met oranje en zwarte accenten. In de sportversie.
Wat een positieve boodschap staat ons te wachten…..
We zien de totaalprijs inclusief BTW op het scherm verschijnen en de auto is voor Nederlandse begrippen spotgoedkoop. In Spanje kennen ze geen BPM bijvoorbeeld waardoor de aanschafprijs ruim 40% lager uitvalt dan in Nederland.
Inmiddels krijgt de verkoper door dat we echt gaan bestellen en gerust een aanbetaling willen doen. Zijn humeur wordt met de minuut beter! Hij laat ons een Berlingo van binnen zien en geeft uitleg over de opties en de handige foefjes van de auto. We zijn onder de indruk van de schuifdeuren en de ruimte in de auto.
Zoals je in Spanje mag verwachten wordt de koop in stijl afgerond met een hele hoop papierwerk ínclusief stempels.
We krijgen ook nog een derde jaar volledige garantie cadeau van de dealer. We lopen naar buiten en realiseren ons dat we in het Spaans een nieuwe auto hebben gekocht. Dat hebben we toch maar goed gedaan!

Relax time!

En nu door naar hotel Asia Gardens in Finestrat, iets waar we al heel lang naar uit kijken. Het is een zeer fijn hotel gericht op wellness, luxe en lekker eten. Prachtig aangelegd met Japanse tuinen en meerdere zwembaden. Je komt hier ogen te kort. En we zijn eraan toe! De afgelopen periode hebben we wel af een toe een rustdag ingepland, maar alle perikelen en de verkoop van ons huis doen toch wat met je. De verkoop van ons huis was een rollercoaster in de meest positieve zin van het woord. Het huis was amper een dag op Funda geplaatst of de telefoon van de makelaar stond al roodgloeiend. Na de eerste twee bezichtigingen kwamen er al serieuze biedingen binnen en binnen twee dagen was ons huis verkocht. We zijn erg tevreden hiermee. Dit geeft rust, we weten immers waar we aan toe zijn, maar ergens realiseren we ons wel dat we nu echt de schepen achter ons verbranden…

De vier volle dagen in Asia Gardens doen ons heel goed. We voelen dat “lummeltijd” erg belangrijk is. We kunnen er weer tegenaan.

De komende maanden zullen ook wel weer druk worden. Het afronden van onze baan, het huis leegruimen, afscheid nemen van familie en vrienden.
We zeiden tegen elkaar dat het voelt alsof je met 1 been nog in Nederland en met 1 been in Spanje staat.
Natuurlijk kijken we er enorm naar uit maar nu het dichterbij komt wordt het toch erg spannend.

Het vliegtuig zet inmiddels de daling in voor de luchthaven Eindhoven. Hopelijk zijn de weergoden iedereen nog een beetje gunstig gezind want voor diegenen die in eigen land blijven zou iets minder regen wel prettig zijn.

We wensen iedereen een hele fijne zomer toe.

Saludos y un beso,

Diane en John